Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szlovák könyvtárügy is visszaesett 10 év alatt

A szlovák könyvtárakban az elmúlt tíz évben jelentős változások történtek. Elsősorban az iskolai és közkönyvtárak számának csökkenése számottevő, 2006 és 2016 között a könyvtárak száma 7937-ről 3440-re esett vissza, több mint felével csökkent.
A kölcsönzött dokumentumok száma a közkönyvtárakban 20 millióról 14 millióra csökkent. A tudományos könyvtárakban 3,7 millióról 2 millióra, a szakkönyvtárakban 1,2 millióról 0,6 millióra esett vissza. A felsőoktatási és iskolai könyvtárakban stagnált. Összességében az adat országosan 29,8 millióról 21,4 millióra csökkent.
Az aktív használók száma 2006-ban összesen 1,3 millió volt, amely 2016-ra 960 ezerre csökkent. Jelentős emelkedés tapasztalható a könyvtári programok, rendezvények számában, mely a 2006-os 41 ezerről 2016-ra több mint 65 ezerre növekedett a szlovák könyvtári rendszerben. A különböző könyvtártípusokon belül a közkönyvtárakban szervezték a legtöbb könyvtári programot, 2006-ban több mint 23 ezret, 2016-ban több mint 30 ezret. Növekedést mutat a könyvtárhasználati képzések száma is, összességében tíz év alatt 16 ezerről 21 ezerre nőtt, de ezen belül voltak kiugró évek, amikor a 27 ezret (2009-ben) és a 28 ezret (2012-ben) is meghaladta.
A könyvtáros munkakörben foglalkoztatottak száma 2006-ban 3800 fő volt, amely 2016-ra 3216 főre csökkent. A személyzet tekintetében a felsőoktatási könyvtárakban növekedés, a közkönyvtárakban jelentős csökkenés jellemző.
Egyrészt a könyvtárlátogatók fizikai jelenlétének csökkenését állapíthatjuk meg, másrészt azonban jelentősen növekszik az elektronikus, online lehetőségek köre (hosszabbítás, előjegyzés, adatbázis- és katalógushasználat), amelyek nem igénylik a személyes jelenlétet a könyvtárban. (A Szlovák Köztársaság könyvtári rendszerének elemzése a 2007 és 2016 közötti időszakban, ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról