Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szlovén könyvtárak konzorciuma -- COSEC (Corsortium of Slovene Electronic Collections)

A tervek szerint a szlovén könyvtárak konzorciumba való tömörülését az Oktatási, Tudományügyi és Sportminisztérium, valamint a Művelődési Minisztérium vállalta. Fő cél az elektronikus információs források racionálisabb beszerzése és forgalmazása lenne. Az eIFL nevű konzorcium keretében lehetőség nyílik majd a nemzetközi együttműködésre az eIFL Direct, könyvtári konzorcium keretében, amelynek fő támogatója a Nyílt Társadalom Intézmény, az EBSCO Publishing s még 40 ország könyvtárai. E könyvtárak között jobbára a Közép- és a Kelet-Európai, valamint az egykori Szovjetunió utódállamaiban működő, s néhány ázsiai és afrikai ország hasonló intézményét találhatjuk. E tevékenység működését kétharmad részben az Oktatási, Tudományügyi és Sportminisztérium, s egyharmad részben a Művelődési Minisztérium pénzeli. A védnökséget a Könyvtáregyesületek Szövetsége vállalta. Eddig több mint 200 szlovén könyvtár kapcsolódott be ebbe a konzorciumba. Abban a reményben, hogy a könyvtárak minél gyorsabban, s hatékonyabban bekapcsolódjanak e trendekbe, a Nyílt Társadalom Intézet kész szervezeti, műszaki és szakmai téren támogatni ezen a téren a könyvtárakat. Ismert tény, hogy a hagyományos könyvtári állomány évről évre nő, ezzel együtt az olvasói és a felhasználói igény is. Ezzel egyidőben 10-20%-kal nő az elektronikus információ források felhasználói ára is. Figyelembe véve a könyvtár felhasználók elvárásait és igényeit, optimális útnak látszik a könyvtárak ilyen irányú társulása. A konzorciumba való tömörülés nem a centralizált beszerzést jelenti, amitől a könyvtárak java része ma is nagyon fél, hanem a jobb tárgyalási pozíciót biztosítja. A tevékenység költségvetését minisztériumi pénzeszközökből, valamint a helyi önkormányzatoknak szánt könyvvásárlásra elkülönített pénzforrásokból biztosítanák, az előszámítások szerint 20 millió EURO állna a rendelkezésre.

Régebbi hírforrás(ok): Papp József, Muraszombat, Szlovénia
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról