Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A szociodráma a könyvtárügy vezetésének minőségét is javíthatná

... aminek azért lehet hozadéka, mert a közösségi viszonyok minőségén múló alkotóképesség. Talán ezért merült fel a kaposvári nyilvános KIT-klubon a link téma. (MG)

Jacob Levy Moreno az 1910-es évektől olyan színházi eszközökkel működő kollektív terápiát kezdett kidolgozni, melynek alapja a spontán kreativitás és a demokratikus részvétel. Tudni akarta, mitől lesz valódi alkotóközösség egy embercsoport. Észrevette, hogy a kulcs a tagok közötti kapcsolódás minősége. Ez ugyanis a közösség egészségének alapja. A közösségi egészség pedig leginkább azt a változásra való képességet, adaptivitást jelenti, mely közben megmarad a természetes spontaneitás.
Értelmezésében egy közösség viselkedése akkor spontán, ha új kérdések megválaszolására ugyanúgy képes korábbi tapasztalatokat mozgósítani, mint az új ismereteket a régi kérdésekre alkalmazni. Az erre épülő szociodráma célja a közösség egészsége, azaz, hogy minden tagja a lehető legalkotóképesebb. A pszichiátria mintájára Moreno megalkotta a szociátria kifejezést, mely célja az emberek közötti kapcsolódásokat gyógyítása. Rámutatott az egyén terápiája mellett a közösség gyógyítására. Hiszen az ember közösségi lény, akinek létét meghatározza a csoport, az azon belüli viszonyrendszerek, a kapcsolatok dinamikája, minősége és egészsége.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról