Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A technológiai átmenet előnyei és hátrányai - írásbeliség és arról a digitális átmenet

Minden új technológiának megvannak a maga kritikusai, és az írással sem volt ez másképp. Platón Phaidrosz című dialógusában például azzal érvel Szókratész, hogy az írás valójában nem is az emlékezést, hanem a felejtést szolgálja. Mert amit leírtunk, arról úgy érezzük, hogy már nem kell megjegyeznünk, így elsorvad a memóriánk. Erre mi a válasza?

Irene Vallejo, aki a Papirusz c. esszékötet szerzője: Ez mutatja, hogy a technológiai fejlődés hullámai tényleg nagyon hasonló ellenérveket hívnak ki maguk ellen. Manapság is ugyanezeket hallhatjuk: a képernyők figyelemzavart okoznak, a memóriánk romlik, és többé nem vagyunk képesek semmire emlékezni. Az efféle kritikának általában van valóságalapja, mert minden forradalom megváltoztatja, hogyan gondolkodunk és beszélünk a világról. Tehát valamit elveszítünk, közben viszont új képességeket nyerünk. Szókratész nem akarta leírni a tanításait, mert azzal vádolta a könyveket, hogy - a szerzőjükkel ellentétben - a könyvek nem tudnak kérdésekre válaszolni. Ő a szóbeliség híve volt. De ott a paradoxon, hogy a gondolatai csak annak köszönhetően maradtak fönn, hogy a tanítványai lejegyezték őket. Itt is azt látjuk, hogy a szóbeliség és az írásbeliség között nincs kizárólagos ellentét, jól kiegészíthetik egymást. Az új technológiák új lehetőségeket kínálnak az élőszó kiterjesztésére is: mi is rádiót, podcastokat hallgatunk. Ahogy említettem, az ókoriak az emlékezés atlétái voltak, fejből idéztek ezer és ezer versszakot. Mi talán egy kicsit feledékenyebbek lettünk, mert nem használjuk annyit a memóriánkat, de az internetnek köszönhetően a valaha létezett legnagyobb agy áll a rendelkezésünkre minden pillanatban. Másfelől olyan mennyiségű információhoz van hozzáférésünk, amire még nem volt példa. A kultúra irányáról szóló ítéletek többnyire pesszimisták, de közben úgy is lehet látni a tudás és a könyvek történetét, mint egy hatalmas, csodálatos kalandot, amely nagyszerű eredményekre vezetett. Gondoljunk bele, az egymásnak mondott történetek és versek mennyire védtelenek, hiszen puszta levegőből vannak. És mi képesek voltunk ezt az áthagyományozott levegőt évszázadokon át megőrizni. Meg akartam írni ezt a meta-történetet, a könyvek Ezeregyéjszaka-meséjét.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról