Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A testi és a tudáséhséget egyaránt csillapítja a New Brunswick-i Közkönyvtár

A Fredericton Public Library link (New Brunswick Public Libraries) vezetői remélik, hogy a tényleges éhséget és a tudás iránti vágyat egyaránt kezelni tudják. Nagy hűtőszekrényt helyeztek el a könyvtárban, tele friss gyümölccsel és egyéb ételekkel, amelyekhez a könyvtárhasználók ingyenesen hozzáférhetnek.
Julia Stewart, a könyvtár igazgatója szerint a munkatársaitól gyakran kérdezték a könyvtárat használó tanulók és hajléktalanok, hogy van-e étkezési lehetőség. "Nagyon sok hátrányos helyzetű ember használja a közkönyvtárat. Örülünk, hogy tudunk nekik harapnivalót adni a következő étkezésükig." A könyvtárban hosszú időt töltő hallgatók is megéheznek. Ők is vásárolnának. Az étkezés mindenki számára ingyenes - aki azt akarja. "A közkönyvtár célja a megbélyegzés csökkentse. A könyvtár a legjobb hely a világon: csak besétálsz, és mindenki azonos elbánásban részesül" - mondja.
A közösségi hűtőszekrényt a héten állították be, és friss gyümölcsök széles választékát kínálja. David Aranoff csütörtökön járt a könyvtárban, és kiszolgálta magát. - "Szerintem csodálatos ötlet - mondta Aranoff, miközben harapott a lédús szilvából. - Tudom, hogy hétfőn kávét és fánkot kínálnak, és azt hiszem, az még ennél is jobb."
Dan Weston, a Fredericton Szegénység Elleni Szervezet koordinátora szerint 10.000-15.000 rászoruló él Frederictonban. - "Itt, Frederictonban elég nagy a szegénység" - mondta. "A könyvtár egy kicsit társalgó az emberek számára. Az utcák embereinek, akiknek nincs hová menniük." Weston szerint sok ember szorul segítségre. Hogy elegendő ételt szerezzen - annak ellenére, hogy vannak élelmiszerbankok, leveskonyhák és élelmiszeradományok. "Itt minden szerdán élelmiszer-osztás van. Hosszú sorban állnak olyan emberek, akik rászorulnak ezekre. Sok a bevándorló is, akiknek nagy családja van" - mondta.
Stewart szerint a közösségi hűtőszekrényre adott válasz nagyon pozitív. A könyvtár további ételekkel is készül, joghurttól kezdve szendvicsekig. Nem aggódnak amiatt, hogy esznek az emberek a könyvtárban. "Az emberek a könyveket hazaviszik, és a lényeget tekintve mindegy, hogy a ragacsos ujjak melyik helyszínen fogdossák össze" - mondta.
"A Fredericton Közkönyvtár számos innovatív programot vezetett be az elmúlt években, például téli hótalp kölcsönzést. Sok projektünk van közösségi partnerekkel. És sok mindent tervezünk is" - mondta. (ford.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ingyenes intimbetétek Halifax könyvtáraiban link Hogyan szolgálják a könyvtárvezetők a szociális igazságosságot? link Hajláktalan-téma a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról