Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A túlsúlyos használókat is várja-e a könyvtár -- a szavakon túl

A statisztikai adatok szerint a felnőtt lakosság egyharmada, a gyermekek és a fiatalok 17%-a volt túlsúlyos a 2009-2010. évben az Egyesült Államokban. Erre a tényre a könyvtáraknak is figyelniük kell, főleg akkor, ha új könyvtárat építenek, vagy felújítják a régit. (Erről a kérdésről a szerző hitelesen számol be, hiszen őt is 'dús idomokkal áldotta meg a természet'.) Tanácsai többrétűek és megszívlelendőek:
1. érdemes figyelni: az ülőalkalmatosságokra, főleg a karosszékekre (a támlák között legalább 90 centi legyen a távolság) -- ha könyvtáros munkatársról van, számára alapvető a megfelelő ülőhely biztosítása a munkájához;
2. a mosdókra (WC-csészék és a fülkék méretei, WC-papír elhelyezése),
3. a biztonságra (rosszullét esetén a könyvtár több pontján található hívószámokon a rászoruló segítséget tudjon kérni a mobiljáról, a lift legyen akkora, hogy a mentők hordágya is beleférjen, vagy ha nincs akkora, használhassák a teherliftet,
4. legyenek ivókutak is, nehogy kiszáradjon az olvasó esetleg,
5. a könyvlétrákon szerepeljen, hogy milyen súlyig biztonságos a használatuk, illetve
6. megfelelő feliratok (QR-kódok) is hasznosak lehetnek e csoport számára. (ref.: A könyvtárad vonzó túlsúlyos olvasók számára is?; Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról