Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A túlzott alkoholfogyasztás ellen is küzdhet a könyvtár - a száraz novemberben

A SEXI modell szerint a könyvtár információt gyűjt, példát mutat és érzékenyít. Mindezt egy társadalmilag / a célközösség számára fontos ügy (issue) mentén - mely lehet akár a tudatos, mérsékelt alkoholfogyasztás elősegítése. (MG)

November 1-jén idén hatodik alkalommal indul a Száraz november, amikor bárki kipróbálhatja, kibír-e egy hónapot alkohol nélkül. Az idei kihívásról és az eddigi tapasztalatokról Dávid Ferenccel, a Kék Pont Alapítvány szociológusával, koordinátorával beszélgettünk.
Magyar Narancs: Az előző évek Száraz novembereinek központi témái között szerepelt például a nők alkoholfogyasztása, az egyetemisták ivással kapcsolatos attitűdjei, tavaly a járványban a kiemelten fontos egyéni felelősségre helyezték a hangsúlyt. Mi az idei kampány témája?
Dávid Ferenc: Elsősorban a tapasztalatokra, élményekre koncentrálunk, arra, hogy milyen változásokat élnek, éltek meg a száraz novemberezők. Mivel a kampány elsősorban az öngondozásról szól, ezért arról kérdeztük az eddigi résztvevőket, hogy milyen módon jelenik meg ez az egy hónapnyi kihívás az életükben. A válaszok és eredmények még minket is megleptek, nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokrétű változásról számolnak be azok, akik kipróbálták a Száraz novembert. Nemcsak arról van szó, hogy jobban alszanak vagy szebb lett a bőrük, hanem rengetegen számoltak be arról, mennyire jó érzést jelentett számukra, hogy visszaszerzik a kontrollt egy szokásuk, jelen esetben az alkoholfogyasztásuk felett. (Magyar Narancs)

Régebbi hírforrás(ok): Társadalmi célok megvalósításában segíthet a könyvtár - SEXI modell link Alkoholprobléma... (WHO) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról