Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Abortuszról a tájékoztató pultnál

Az USA-ban 45 éves koráig csaknem minden negyedik nő átesik abortuszon (Guttmacher Intézet elemzése). A könyvtárosok eloszlathatnak néhány mítoszt, tévinformációt az abortuszellátással és az ahhoz való hozzáféréssel kapcsolatban. A megbélyegzés, félelem, esetleg a könyvtártól való idegenkedés miatt nem valószínű, hogy az ügyfél a tájékoztató pulthoz megy és az abortuszról kér információt. Lehet, hogy maga próbál tájékozódni. Ezért fontos a naprakész gyűjtemény. Más, érzékeny témákkal, pl. terhességgel és szexualitással kapcsolatos feliratokat is elhelyezhetünk. A könyvtár honlapjára feltehetünk tájékoztató forrásokat. Jól jöhet a partnerkapcsolat az egészségügyi szakemberekkel.

A tájékoztatást az információhoz való hozzáférésre kell alapozni. Miután kiszivárgott az amerikai Legfelsőbb Bíróság abortuszjogokról szóló döntéstervezete, nagy a bizonytalanság. Az abortusz emberi jog az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága szerint. [Megjegyzés: e cikk ismerteti a kérdés jogi, etikai stb. hátterét, de itt a tájékoztató könyvtáros szerepére, felelősségére fókuszálunk.]

Leggyakoribb kérdések, melyeknek megválaszolására érdemes felkészülni:
- Biztonságos-e az abortusz? Vezető orvosi szövetségek, emberi és polgári jogi csoportok megállapították, hogy az abortusz korlátozása nem alapul orvosi bizonyítékokon.
- Hogyan történhet? 1. Abortusztabletták: Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) először 2000-ben hagyta jóvá. Bár az FDA engedélyezte, hogy postai úton is rendelhetők, 19 államban csak orvos adhatja át. 2. Abortuszt visszafordító tabletták: az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma szerint tudományosan nem alátámasztottak. Nem bizonyították, hogy hatékonyak. Sőt, etikátlanok! A Terhességi Krízisközpontok (Crisis Prennancy Centers, CPCs) mégis népszerűsítik őket. Amy G. Bryant és Jonas J. Swartz cikke (Lásd: AMA Journal of Ethics című folyóirat) a CPC-ket etikátlannak minősítette, mivel orvosi klinikának álcázva magukat dezinformációkat terjesztenek.
- Hol talál valaki abortuszgondozást? [Megjegyzés: ezt érdemes összegyűjteni, közzétenni.] USA: a Google a CPC-ket dobja ki. Adatbázisban keressünk: National Abortion Federations' Clinic Finder for independent clinics and Planned Parenthood, kereső kifejezés: "Abortion Services". (Ref.: Szabó Eszter)

Régebbi hírforrás(ok): Tabuk jelzetének felsorolásával serkenthető a katalógushasználat is link A szexuális felvilágosításban is segíthet könyvtár, mint semleges hely link Információs központ a nők egészségéért link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról