Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatbázis-repozitóriumok - könyvtárosi lehetőségek

Az állami támogatások elnyeréséhez egyre inkább szükséges az adatok láthatóvá tétele, hiszen ha a kutatások közpénzből folynak, az eredmények mielőbbi, a köz számára történő hasznosítása is elvárható. Ezért az egyetemeken mind jobban megkívánják az adatkezelési terv készítését a kutatóktól. A tudományos könyvtárak egy részének pedig van már vagy adat-repozitóriuma, vagy olyan dokumentum-repozitóriuma, ami alkalmas adatok kezelésére is. Ehhez a régebbi szoftverek (DSpace, Fedora, Hydra) aktualizált változatai mellett kifejezetten adatkezelésre fejlesztett, nyílt forráskódú és kereskedelmi szoftverek (Dataverse, HUBzero, Chronopolis) állnak rendelkezésre. A texasi egyetemi konzorcium, a Texas Digital Library a Harvard Egyetem nyílt forráskódú keretrendszerét, a Dataverst alkalmazza. De nagyon jó megoldás a Purdue Egyetem adat-repozitóriumának PURR interfésze is, mely a HUBzeron alapul, és kifejezetten használóbarát. A választásnál a kezelendő adatállományok nagysága a legmeghatározóbb tényező. A kis vagy közepes adatkészletek jellemzően excel fájlokban gyűlnek, és kezelésükhöz elég a kutató számítógépe. Megosztásukhoz, repozitóriumba való feltöltésükhöz elég egy e-mail vagy az egyetemi hálózat és szerver. A közepes méretűekhez, melyek általában már gazdagon metaadatolt állományt tartalmaznak, speciális back-end rendszerű IT eszközök vagy az egyetem nagy kapacitású tárolási lehetőségei szükségesek. A nagyméretű, általában nemzeti, konzorciális vagy szabadalmazott projektekhez már egészen nagy rendszerek szükségesek (például DuraCloud, Amazon Glacier, Amazon S3).
Az egyetemi IT eszközökön, a könyvtárosok segítségnyújtásán és a repozitóriumokon kívül számtalan eszköz van, melyet a kutatóknak célszerű szem előtt tartaniuk, mikor adatkezelési terveiket szövögetik. Jó kiindulási pont lehet például a California Digital Library DMPTool (dmp.cdlib.org). A cikk által nyújtott forgószélszerű bemutatás pedig részletesebben kifejtve itt is megtalálható: tinyurl.com/jljmmcz. (Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról