Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Adatkormányzás?! - Mi fán terem?

Az adatkormányzás és az adatírástudás olyan információs szakemberek tudásbázisának két fontos építőeleme, akik az adatintenzív kutatások támogatásával foglalkoznak, és mindkettő tárgya az adatminőség és a kutatási adatok kezelése. Az adatkormányzás alkalmazása a kutatási adatok kezelésének folyamatában és az adatírástudás oktatásában segít a döntési területek leírásában és a döntéshozatal elszámoltathatóságának a meghatározásában. Az adatkormányzás felhasználása előnyös, mivel szabványosított, megismételhető folyamatokon alapuló szolgáltatás, és azért hozták létre, hogy átláthatóvá tegye az adatokkal kapcsolatos folyamatokat, és a csökkentse a költségeket. Emellett hasznos is, mivel szabályokra, szabályzatokra, szabványokra; döntéshozatali jogokra; felelősségi körökre és végrehajtási módszerekre utal. Ezért, bár vállalati környezetben nagyobb figyelmet kapott, és a vele kapcsolatos készségek közül a könyvtárosok néhányat már elsajátítottak, az adatkormányzásra vonatkozó tudás alapvető a kutatási adatok szolgáltatásaiban, különösen azért, mert a kutatási adatok szolgáltatásának valamennyi szintjén megjelenik, és alkalmazható Big Data esetében is. (Adatkormányzás, adatírástudás és az adatminőség kezelése; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról