Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Akik a 20. sz. derekán a magyar könyvtárügy építésébe kezdtek...

A mi történetünk is a Paradicsomban kezdődött. Az ELTE akkor induló könyvtáros szakán töltöttünk el négy évet; az én éveim 1950-nel kezdődtek. Ezt a Paradicsomot is kerítés védte a külvilágban dúló viharoktól, tűzhányóktól és emberfaló dinoszauruszoktól. A mi kertünk közepében is két fa állt, a kötelező és a tiltott tudás fái. A kötelező fa gyümölcsein ilyen feliratok voltak: katalogizálás, osztályozás, bibliográfiák. Szorgalmasan szedtük őket. A tiltott gyümölcsöket egymástól kaptuk. Péter rendszeresen látogatta Németh Lászlót, könyveket szállított neki és tőle gondolatokat hozott számunkra. Pál már akkor is a nagyszabású Hamvas Béla monográfiáján dolgozott. Tamás jó barátságban volt a velünk egy évfolyamba, de más szakra járó Antall Józseffel, aki már akkor összeállította programját és államtitkárainak névsorát. Volt, aki minden szabad idejében a pszichológus Jung műveit tanulmányozta, volt, aki titokban teológiára járt és a sort még folytathatnám. A különféle forrásokból aztán összeállt egy sokfelé ágazó, de közös alapú világfelfogás: a korszak ordas eszméivel szemben a tevékeny humanizmust vallottuk. Az akkor hirdetett hivatalostól eltérő egyenlőség eszményt, emberséget és főleg szabadságot. Mint ahogy a Tragédia Ádámjának első mondata a párizsi színben: "Egyenlőség, Testvériség, Szabadság". ... kezdte előadását Katsányi Sándor, a Katsányi Sándor és Papp István kilencvenedik születésnapjára az MKE által kiadott emlékkötet bemutató ünnepségen. (Az emlékkötet hamarosan a MEK-ben mindenki számára hozzáférhetővé válik, az itt idézett szöveg forrása a 2. kiadás függelékében lesz rövidesen olvasható.)

Régebbi hírforrás(ok): link link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról