Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Akik eredményesen harcoltak az infodémiával - Az év könyvtárosai (LJ) (olvasóink szavazatára)

A WHO-nak pontos, kereshető anyagokra volt szüksége a COVID-ról - ezért hozta létre Elaine R. Hicks, a New Orleans-i Tulane University könyvtárosa a saját szervezetét, melynek neve Librarian Reserve Corps (LRC, = Könyvtárosok Tartalék Hadteste) lett. Csatlakozott hozzá többek között Stacy Brody, a George Washington University könyvtárosa és Sara Loree, a St. Luke's Health System orvosi könyvtárosa. Azóta az LRC átvizsgált és segített terjeszteni több tízezer egészségügyi forrást a SARS-CoV-2 koronavírusról. Elvégzett munkájukért Hicks, Brody és Loree megkapták a Library Journal 'Az év könyvtárosai' címét.
2020 februárjában Lina Moses járványügyi szakértő kérte fel Hicks-et, hogy rendszerezze a rengeteg információt. Mivel egyedül túl nagy munka lett volna, létrejött az LRC, és kb. 130 könyvtáros csatlakozott az Egyesült Államokból, Kanadából, Németországból, Ausztráliából és Trinidad-ból. Brody és Loree az első jelentkezők között voltak.
Április és július között átlagosan napi 534 cikket dolgoztak fel, június végéig majdnem 20.000-et. November óta a minőségüket ellenőrzik, mivel a feldolgozást befejezte a WHO mesterséges intelligenciája. Minden héten 6 önkéntes végzi a munkát, mely során átlagosan heti 930 cikket ellenőriznek.
Hicks-nek köszönhető a gyorsaság és hatékonyság, mellyel a szervezetet felépítette. Brody felhasználhatta megszerzett tudását, melyet egy irodalmi kutatás során gyűjtött - ez a kutatás fejlesztette vezetői és kutatói készségeit, valamint értékes tapasztalatokat szerzett a nemzetközi partnerekkel való munka során. Loree mint orvosi könyvtáros, a munkája kiterjesztését látta az LRC felhívásában. Hicks elmondta, hogy két társa hamar az élre tört, mivel őket érdekelte leginkább a téma, valamint ők rendelkeztek a legjobb szervezői készségekkel.
Lina Moses szerint az LRC munkája segíti a közegészségügy területének fejlődését; pont akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá. (ref.: Salamon Sára)

Régebbi hírforrás(ok): Küzdelem az infodémiával - hol a használható vírusinformáció? (olvasóink szavazatára) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról