Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Akkor melyek is lennének azok a kompetenciák? (MKE-konferencia után)

A "Szakmai ismeretek és készségek - Átalakuló hivatás" MKE-konferencia cím keltheti azt a várakozást, hogy a részvevők megismerhetik a könyvtárosok szükséges kompetenciáinak sorát, és hogy hogyan változik ez az ellátandó közösség igényei szerint.
A nevezett konferencia az IFLA-irányelvek és a külföldi trendek ismertetésével kezdődött. Igen, mindenképpen hasznos tudnunk, mi van a világban, s ebben Hajdu Ágnes törekvése figyelemre méltó. Emellett azonban érdemes tudatosítani, hogy a mi használóink itt vannak - akiknek az igénye a konferencián csak szólisztikusan került elő. Gazda István tudománytörténész pl. elemezte a könyvtárosok által előállított bibliográfiák minőségét. (Nos, a használói visszajelzés hatására büszkeség nem öntött el bennünket.) Megtudtuk, hogy gyúrnunk kell az internetes publikálási készségre link , hallottunk egészség-menedzsmentről, szerzői jogról és közösségimédia-igényekről is. A hazai igényekre épülő fentebb nevezett lista azonban egyelőre nem akart összeállni. Ha csak e "szervezési elvet" nézzük, akkor a marketing-orientáció nem olyan fontos kompetencia. És a szakmai belső diskurzus sem, ugyanis elmaradt a beígért szakmai párbeszéd lehetősége is: a frontális ismeretközlés felzabálta a diskurzus lehetőségét, nem először, nem másodszor. (E sorok írójának meggyőződése, hogy ha valami fontos kompetencia, akkor magas szintű szakmai és szakmaközi diskurzus mindenképpen az.) Viszont a tapasztalt hiány megteremtette a lehetőséget arra, hogy a tavalyi biztató konferenciasorozat-kezdést nem feledve a témát egyszer ismét áttekintsük. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2017. március 04.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=akkor_melyek_is_lennenek_azok_a_kompetenciak
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról