Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Alkossuk meg a jövő közkönyvtárát! -- MaNDA-modell? (olvasóink szavazatára)

Martin Gomez régóta támogatja a Digital Puublic Library of America kampányt, mely a kulturális örökség digitalizálását és mindenki számára hozzáférhetővé tételét célozza. Úgy látja, hogy a felsőoktatási és tudományos könyvtárak előbbre vannak, e munkában, de a közkönyvtárak utolérhetik őket. Úgy látja: a közkönyvtárak elég bizalmat élveznek ahhoz, hogy hitelesítsék a digitális dokumentumokat. Gomez szerint a Google mellett azért van a közkönyvtári tárra, mert az előbbi kereskedelmi áron fogja kínálni portékáját. Az utóbbi sem ingyen ugyan, mert be kell építeni az adókat. Ugyanakkor sok még a kérdés a szerzői jogok körül: a kiadók sok esetben nem kötnek szerződést a digitális művek könyvtári terjesztésére.
A projektet pillanatnyilag két alapítvány támogatja, de a közkönyvtárak költségvetését is át kell majd gondolni, hiszen a hagyományos tevékenységek kevésbé felelnek meg a fiatalabb generációk érdekeinek. Ha a közkönyvtárak fizetnek a rendszer használatáért, akkor az árak névlegessé válhatnak. Ez az egyik lehetséges magoldás. Bár sok könyvtár küzd a puszta életben maradással, a digitális művek szolgáltatásáról nem mondhatnak le. (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról