Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Alkotói terek a kritikus gondolkodás erősítéséért

Az alkotóterek kialakításáról egyelőre csak közvetett eredmények vannak. Az elsőéves hallgatóknak még nehéz a kritikai gondolkodás, mivel eddig főleg tesztekhez és memorizáláshoz szoktak. Az y-generációnak idő kell az elvont gondolkodási képesség fejlesztésére, különben elsőévesként a tanulás megpróbáltatás lesz számára, és sok időt kell fordítania a feladatok megértésére. A kreatív és független gondolkodási képesség egy metaforikus ugrópont, ami átsegíti a diákokat az akadályokon; a feladat az oktatókra vár, a sikerhez megfelelő környezet szükséges. Az alkotótér új szintet jelent az interaktív tanulásban. A szerző sok évig egy Montessori iskolában volt könyvtáros, ahol látta a tanulók eredményeit több érzékszervre ható (multi-sensorial) tanulási környezetben. Egyetemi könyvtárosként naponta látja az elvont gondolkodás hiányát és a több érzékszervre ható tanulási környezet szükségességét a felsőoktatásban. Minden diáknak meg kell tapasztalnia az alkotás lehetőségét, szerencsés esetben az alkotótér éppen ezt szolgálja.
A könyvtáron belüli és kívüli alkotótereket még meg kell ismerni. Ezek nem feltétlenül szükségesek, de alkalmazkodási képességük alapján helyük van a campuson. A könnyen változtathatóság a könyvtárosok jövőbeni oktatásához és tréningjeihez is szükséges. A következő könyvtáros-generáció ismeri az új trendeket, érti, hogy a jövőjét biztosító új ötletekkel szemben rugalmasnak és nyitottnak kell lennie. (A campus és a könyvtár együttműködése az alkotóterekkel; ref.: Viszocskné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról