Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Alkotói tevékenység - és ahogyan a könyvtár ezt támogatja

A könyvtártudományban új trend a könyvtári terekben lehetséges kézműveskedés, alkotómunka. Az Amerikai Könyvtáregyesületnek (ALA) a könyvtárak jövőjével foglalkozó részlege (Center for the Future of Libraries) azért jött létre, hogy a könyvtárakat és közönségüket forrásokkal és információval támogassa. Az egyik trend az Alkotó mozgalom (Maker Movement), amely a művészeket, alkotókat a visszatérésre, a könyvtárakat a mozgalom támogatására hívja fel. A könyvtári környezet megújítása nem új jelenség, ahhoz, hogy a könyvtár releváns tudjon maradni, a vezetőknek újra kell gondolniuk a könyvtári kultúrát, az új munkakörnyezetben a sikeres működéshez szükséges ismereteket. 2015-ben a Felsőoktatási és Tudományos Könyvtárak Egyesülete (ACRL) 3D, Alkotóterek és Technológiai Szolgáltatások Szekciója megmutatta, hogy az egyetemi könyvtáraknak lehetőségük van hálózati csomópontok (hubok) létesítésére, ahol a diákok kísérletezhetnek, használhatják az új technológiákat. A kreatív, rugalmas tanulóterekhez és a könyvtárhasználók (diákok) irányításához viszont a könyvtárosok továbbképzése szükséges. A könyvtárosképző intézményekben egyelőre kevés helyen folyik felkészítés az új környezetben végzendő munkára; a cikk esettanulmány az Észak-Karolinai Egyetem Greensborói Könyvtára (UNCG) Feltörekvő technológiák kurzusáról. A könyvtárnak a 2014/2015-ös tanévben indított projektjét az egész államra kiterjesztették: workshopokat, webináriumot és egyéb rendezvényeket tartottak, amelyek előtt és után tesztelték, hogyan változott az alkotók/alkotások megítélése. A projektirányító team kezdetben kéthetente találkozott a befektetőkkel és a tanmenet koordinátorával, majd bevonták a földrajzi és az antropológiai kart, a pedagógiai iskolát és a könyvtártudományi kart.
Eredmények: ... (A könyvtárosok mint alkotók; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról