Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Amúgy ti mit csináltok egész nap?'

Egy félhomályos folyosón hallottam...
Alkalmanként bérbe adunk egy termet néhány órára. A bérlő a beszélgetés egy pontján megkérdezte: "Amúgy ti mit csináltok egész nap?"
Egy országos könyvtár alvállalkozója mesélte döbbenten: "Egy hét alatt képtelenek voltak elintézni azt, hogy egyeztessenek a kérdésben az igazgatóval. Ahogyan elnéztem munkájukat, el nem tudom képzelni, mit csinálnak munkaidőben."

Régi és pikirt pr-es szöveg: "nem elég jónak lenni, annak is kell látszani". Amely - ha kellemetlenül is hangzik - minimum két dolgoz vet fel:
1. Tényleg, menyire hatékony a munkánk? - Amelyet persze, könyvtárban dolgozva, nehezen tudunk nem könyvtári tevékenységekhez mérni. Vannak összehasonlításra alkalmas, hatékonyságot mutató adataink? Vagy ott tartunk, hogy munkánk minőségét nem lehet mérni?
2. Számolnunk kell azzal a szintén kellemetlen hatással, hogy a külső szemlélő a számára meghökkentő dolgokat - esetünkben a henyélést - veszi sokkal inkább észre, nem a természetesnek vett, szorgos ténykedést. Egy nem szerencsés munkatársi vagy bármelyik könyvtári példa más szakmabeliek elismertségét is lerontja. De hát gyakran így járunk mi is el az észlelésben és a véleményformálásban...
3. Nem elég, hogy jól, vagy szorgosan dolgozunk, de a jót, megfelelőt tesszük-e? Tényleg?! Ugyanis egyre kevésbé lehet eladni a nem hatékony könyvtári tevékenységet a külső szemlélőnek (vö.: link ), akkor sem, ha egyébként beleszakadunk a nem hatékony, netán felesleges munkába.
4. Ha meg vagyunk győződve arról, hogy tényleg szorgosak vagyunk, akkor kommunikáljuk is tevékenységünket? OK, a marketing vagy a pr külön szakma is, ám ilyen szakember igénybe vételére, vagy saját magunk ezirányú továbbképzésére számos szakmai lehetőség nyílik. Szinte évente elhangzanak közel ugyanazon szakmai tartalmak a témában. Tehát akár meg is tanulhatóak :-) (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2022. április 27.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=amugy_ti_mit_csinaltok_egesz_nap
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról