Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Artotéka - pszichiátriai hasznosításra

A legutóbbi lapszámunkban bemutatott - link - brüsszeli artotéka kapcsán érdekes megemlíteni annak a nemcsak kulturális, hanem terapeutikus hasznosítását is.

Az artotéka közel van a leuveni egyetemhez tartozó egyetemi klinikához. Ez a közelség lehetőséget ad arra, hogy a pszichiátriai osztályon kezelés alatt álló páciensek olykor átsétáljanak egy-egy művészetterápiás foglalkozásra (a személyzet néhány tagjának kíséretében). Ennek keretén belül a páciensek például kiválaszthatják az itt kiállított grafikák, festmények, szobrok illetve fényképek közül azt az alkotást, amely különösen is megérinti őket, s aztán elmondhatják a többieknek a kiválasztás okát. Ez alkalmat ad egy-egy traumatikus élményük, nehéz élethelyzetük vagy érzelmeik kifejezésére más módon, mint ahogy azt a kórház falai között tennék meg. Olykor az artotékában jelenlevő művészeti munkatárs lehetőséget adhat arra is, hogy a résztvevők megadott téma és útmutatás után az artotékában maguk is alkossanak, például fessenek, s ennek segítségével fejezzenek ki lelki tartalmakat.

(Hasonló foglalkozásokra van lehetőség talán iskolások számára is.)

Hírforrás: KIT-információ
2023. december 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=artoteka_-_pszichiatriai_hasznositasra
Régebbi hírforrás(ok): Artotéka a könyves negyedben link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról