Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Árvízvédelem - könyvtárral. Mert kivel mással?! (galéria)

A könyvtári rendszer hatalmas országos hálózattal rendelkezik, és képes arra, hogy embereket ne csak dokumentumokkal lásson el, hanem egyénekként megszólítsa őket, igényeiket figyelje, ajánljon nekik, testre szabva. Sőt - ahogyan a csütörtöki KIT-klubban elhangzott a múlt héten - olyan aktuális helyi ügyekre is tud reagálni, hogy hogyan érdemes használni a település új körforgalmát 8hazai példa). A téma, az "ügy" (issue) persze helyi és aktuális, amire a könyvtár érthet módon ráugrik, és informál. Mert alapvető feladata. Nem feltétlenül a közkönyvtáros válik közlekedési szakemberré, hanem megszervezi: tartson előadást a téma felelős, hiteles ismerője a könyvtárban, hozzon magával megfelelő szóróanyagot, plakátot, videót, vonatkozó tárgyakat stb. Az sem ördögtől való, hogy a szakembert tovább közvetítse a helyi iskolának is. - Ilyen, vagy hasonló járhatott Hannover Közkönyvtárosainak link és önkormányzati szakembereinek fejében, amikor a több halálos áldozatot követelő tavalyi németországi árvizeket követően a témával foglalkozó, ismeretterjesztő szintű, illusztrált füzetkét helyeztek - "Árvízvédelem; Megelőzés, védekezés, követő tevékenységek" - el a könyvtári hálózat bejáratához közel eső közhasznú információk polcára (a vonatkozó fotókat pl.: link ).

Egyik januári KIT-kérdésünk volt: Helyes-e, ha társadalmi célok elérésében vállal feladatot a könyvtár? link . A válaszolók 60%-a a "Természetesen, keresnie kell ezeket a kihívásokat, együttműködéseket" opció mellett tette le a voksát. Az eredmény persze tájékoztató jellegű. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Megkérdeztük: Helyes-e, ha társadalmi célok elérésében vállal feladatot a könyvtár? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról