Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Asszony a fronton - nincs tiltakozás

Ungváry Krisztián szerint link példátlan, hogy a Polcz Alaine könyve elleni orosz fenyegetést nem követte azonnal magyar diplomáciai tiltakozás.
A történész szerint a magyar kormány nem védi meg a saját állampolgárait, ennél mélyebbre magyar diplomácia nemigen süllyedt az elmúlt száz évben.

Kicsit több mint egy hete felkavaró esemény történt egy milánói rendezvényen, ahol Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvét mutatták be. A résztvevők közül szót kért egy orosz diplomata, hogy felolvasson egy politikai nyilatkozatot. Ebben az Orosz Föderáció nevében azt állította, hogy a könyv elfogult, előítéletes víziót teremt annak érdekében, hogy Oroszországot befeketítsék.

"Nem vagyunk ez ellen a könyv ellen, de önmagában, a történelmi tényektől elválasztva sajnos csúnya képet fest Oroszországról és az orosz történelemről, és valószínűtlen, hogy ez hozzájáruljon az európai népek közötti barátság fejlődéséhez. A történelem átírásának és az Orosz Föderáció démonizálásának rossz vége lesz" - mondta.

Polcz Alaine megrázó életrajzi könyve 1991-ben jelent meg Magyarországon. Leírja benne, hogy a II. világháborúban milyen borzalmakat követtek el a szovjet katonák a civil lakosság ellen, valamint azt is, hogy őt magát hogyan erőszakolták meg. Polcz Alaine az erőszakba majdnem belehalt és soha nem lehetett gyereke.

Erre az esetre reagált most Ungváry Krisztián történész, aki nemcsak a történelmi tényeket tette helyre, hanem tágabb kontextusban is elemezte a történteket. Ungváry szerint Polcz Alaine kötete a magyar tényirodalom egyik legmegrázóbb alkotása, igazi mély humanista vallomása, hiszen még azokban is az embert tudta látni, akik megerőszakolták. Ehhez képest az orosz diplomatának ez annyit jelentett, hogy rágalomkötetről van szó.

Régebbi hírforrás(ok): Ügynöktörvény - Indexen az orosz könyvtárakban Ulickaja és más felforgatók könyvei link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról