Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Autonómia és önszerveződés segíthet - a többi: parasztvakítás

Nem látja a modellváltás előnyeit Deák Dániel, az első alapítványi fenntartásba került egyetem, a Corvinus kutatóprofesszora.
Deák Dániel kifejti a cikkben:
- Németországban alulról felfelé történik a szabályozás.
- A hazai egyetemi érintettek semmiféle érdemi információval nem rendelkeznek.
- Folyamatosan romlanak a hazai egyetemek helyezései a különböző nemzetközi listákon.
- Megszűnik a formális állami kontroll, de az informális felügyelet ugyanúgy megmarad.
- Az intézmény számára sokkal kevesebb mozgástér marad. Az egyetemtől elvonták a maradék autonómiát.

DD: A magánosításnak pont az az egyik oka, hogy hatalmas pénzek jönnek a kutatás-fejlesztésre és a humán szférára a következő 7 éves uniós költségvetési ciklusban. Sokkal több pénzt kapnak majd az egyetemek, és a kormányzat szeretné ezt a pénzt az utolsó forintig ellenőrizni.
- Nem új épületekben és eszközvásárlásban kell gondolkodni - a kormányzat fantáziája általában csak eddig terjed -, egy egyetem értékét ugyanis nem az épületei, ingatlanjai, eszközei adják, hanem 99 százalékban a tudás és az a reputáció, amit a benne dolgozó értelmiségiek megteremtettek. Nem a rektor, nem a kancellár, hanem az a professzor, aki sikereket ért el belföldön és külföldön. És ez adódik össze abban, amit úgy hívunk, hogy az egyetem hírneve. A kapitalista gazdaságban ez az érték, ez a reputáció pénzben is mérhető. A magyar egyetemek azonban nincsenek kitéve ennek a fajta mérésnek, mert nincsenek versenyhelyzetben. Ennek következtében az, hogy egy adott hely mennyire sikeres, hány hallgató szeretne oda menni, azt nem az ott dolgozók munkája határozza meg, hanem döntő mértékben minisztériumi döntéstől függ.

HVG: Mi segíthetné az egyetemek nemzetközi felzárkózását?
DD: Az autonómia, az önszerveződés. Mert az egyetemi munkatársak, akik összerakják az egyetem reputációját, maguk tudják a legjobban, hogy milyen reális terveik lehetnek, fölmérhetik azt, hogy milyen eszközökkel rendelkeznek, mit tehetnek meg és mit nem. Nálunk azonban semmi ilyesmi nem történik. A sikeres egyetem ugyanakkor nagyon komplikált viszonyban van a társadalom más alrendszereivel. Azt, hogy miképp lehet hasznára a társadalomnak, nem szabad, hogy például a gazdaság, a politika vagy a vallás mondja meg. Ennek az egyetem önértékelő képességén kell múlnia. Ehhez persze bölcsesség és demokratikus kultúra kell.

Régebbi hírforrás(ok): Kik érdekeltek / ellenérdekeltek a könyvtárak stratégiai megújulásában? link Okos könyvtár - felejtsd el, ha nem közösségvezérelt link Ha innovációt akarsz a könyvtáradban - gondold át újból saját vezetői gyakorlatodat link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról