Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az álruhás vásárló - módszertan egy felsőoktatási könyvtárban

Az Illinoisi Felsőoktatási Könyvtárosok etnográfiai kutatási (ERIAL) adatai a 2008-2009. tanévben azt jelezték, hogy a diákok egyre ritkábban veszik igénybe a tájékoztatási szolgálatot. ... A résztvevők két csoportból álltak, álruhás olvasókból és a szolgálati pontok alkalmazottaiból. Mindenkit tájékoztattak a várható projektről, az álruhások pedig rövid képzésen vettek részt. Megkapták a felteendő kérdések listáját - ezekből 2-2 volt választható - és az értékelési űrlapot. (A kérdéseket és az űrlapot a szerző egyaránt közli.)
A kérdéseket különböző napokon és napszakban tették fel a kérdezők, és az eredmények ismertetése során a szerző részletesen elemzi őket, a válaszfajtákat táblázatokkal szemlélteti. A módszer feltűnésmentes értékelést kínált, mely kevés erőfeszítéssel gazdag eredményt hozott. A szerző tizenegy álruhás olvasó - egyetemi oktatók, könyvtárosok és diákok - segítségével megállapította azokat az elégedettségi trendeket, melyeket olvasóként a két pontnál tapasztaltak. A kutatás a használói elégedettségre fókuszált, nem a diákalkalmazottaktól kapott válaszok milyenségére. Az álruhás olvasók zöme nagyon meg volt elégedve. A szerzett tapasztalatok alapján módosítják majd a diákalkalmazottak felkészítését, és a tájékoztató pult is átkerül a 3. szintre. (Az álruhás vásárló, mint az olvasói tapasztalatok értékelésének eszköze; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról