Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az elektronikai berendezések zöldebb kezelése - könyvtári feladat is

Büszkélkedni szoktunk könyvtáraink szép és új elektronikus berendezéseivel. Viszonylag jól is néznek ki, de előállításuk (tájsértő bányászat, állatok élőhelye, fegyveres konfliktusok, energiaigényes és szennyező előállítás) és hulladékként kezelésük nagyon jelentős, ezért alapvetően sértik a fenntarthatóság elvét.
Sőt! Nemcsak az eszközök előállítása, hanem azok használata, és energiaellátása is komoly szennyezéssel jár. Ráadásul a szektor általi terhelés évi 9%-kal nő.

Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője a lehetőségekről szólt:
- Az eszközök élettartamának növelése (pl. csere helyett javíttatás). A tervezett elavulás ellen fellép az EU, és az élettartamot átlag 10 évre szeretné növelni. Könnyen javítható berendezések vásárlása.
- Küzdelem a tervezett elavulás gyakorlata ellen.
- Nagy közbeszerzési tenderek eredményesen befolyásolhatják az élettartam-növelési elvárásaikkal (pl. nagy skandináv városok gyakorlata)
- Közösségi javítóműhelyek (repair café) alapítása.
- Az újrahasznosítás nem rossz, de sokkal fontosabb az élettartamnövelés. Ugyanis csak 20% az újrahasznosítás aránya, amely jelentősen elmarad a gyártás volumenétől. Emellett az újrahasznosítás a gyakorlatban súlyosan veszélyezteti a nagyon szegény országok lakosainak környezetét és egészségét. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mit tehet a könyvtár a környezetért? link idős emberek újra és joggal érzik magukat fontosnak -- akár könyvtárban is? link szerelőműhely - könyvtári helyiségben? - A szerelők kiáltványa link Repair Café - ha könyvtár akar lenni a trendcsináló link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról