Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az Élő könyvtár célja, hogy társadalmi változást idézzen elő - de hogyan is?! (olvasóink szavazatára)

A Human Library lényege, hogy olyan embereket lehet "kölcsönözni" egy-egy eseményre, akik "nyitott könyvként" viselkednek. Velük beszélgetve az "olvasók" sok olyan új információhoz juthatnak, melyekhez máshogy nem férhetnének hozzá. A rendezvény az emberek kíváncsiságát, megértését és elfogadását hivatott fejleszteni. A "könyvek" ugyanis egy-egy marginális társadalmi csoportot képviselnek, akár az életmódjuk, hitük, hátrányosságuk, kezelésük, társadalmi státuszuk vagy etnikai hovatartozásuk miatt.
A Human Library - melyet 2000-ben alapított egy testvérpár és kollégáik - világszintű mozgalommá szeretne válni. Már 85 országban és az Antarktiszt leszámítva minden kontinensen működik.

- A Missouri Állami Egyetem 2021 októberében szervezett élő könyvtári eseményt oktatók, öregdiákok, hallgatók, munkatársak számára. Összesen 60 fő vett részt az eseményen és 21 történetet ismerhettek meg. A szervezők tapasztalata szerint nehézkes volt a logisztika; többen jöttek a vártnál, ezért a diákok csak 1-1 történetet hallgathattak meg. A jövőben gondolkoznak Zoom breakout room megoldáson is, de az is külön szervezést igényel.
- A Green Run középiskola az iskolások körében szervezett fakultatív élő könyvtáras programot. A diákok egymás történeteit hallgathatták meg. A programot jól előkészítették és kiértékelték. A diákok ráéreztek, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal.
- A Rockford Egyetem 2019-2021 között szervezett élő könyvtárakat. Az intézmény eleve a befogadó társadalmat tartja szem előtt, ezért szerintük nem volt kihívás a szervezés.
- A Washtenaw Community College nagy hangsúlyt helyezett az előkészítésre. A résztvevő "élő könyveket" felkészítették a szituációra. Közösen találtak ki címet, leírást a történethez. Megbeszélték, hogyan lehet 5-7 percben előadni a történetet. Az előregisztráló tanszékek kapták meg először a virtuális esemény linkjét, így mindenképpen bejutottak.
- Az Oklahoma Egyetem 2019-ben szervezett élő könyvtárat 31 "könyv" és 100-150 "olvasó" részvételével. Számukra a legfőbb problémát az irányelvek betartása jelentette. A vártnál többen jöttek a rendezvényre, véletlenül betévedők is. És sokkal többen akartak "könyvek" lenni, mint amire számítottak. Igyekeztek minden vallási és etnikai kisebbségből beválogatni.

Egy 2021-es kutatás szerint az élő könyvtárnak gyorsan megmutatkozik a pozitív hatása. Még hónapokkal később is élénken fel tudják idézni az emberek a hatást. Az esemény jól bemutatja, mennyire különbözőek vagyunk, milyen különböző eredményeink lehetnek, és mennyiféle történetet meg lehet röviden osztani egymással. A történetek befolyásolják, tanítják és inspirálják a hallgatókat. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról