Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az első kapcsolatfelvétel után: Fenntartható kapcsolatok építése közösségi partnerekkel II. (olvasóink szavazatára)

(Első rész: link
) Minél előbb beszéljük meg az értékelést! Így még visszamenőleg is tervezhetünk. Ne feltételezzük, hogy a partner mit szeretne elérni! A könyvtár mérőszámai (pl. egy program látogatottsága stb.) nem biztos, hogy egy másik szervezet számára ugyanazt jelentik. Az értékelési tervnek figyelembe kell vennie, hogy a partnerek hogyan ellenőrizhetik a projektet az út során. Így korán fel lehet ismerni és kezelni a problémákat. A fejlesztési vagy formatív értékelés történhet rendszeres ellenőrző beszélgetések, a projekt fő mérföldkövei utáni megbeszélések formájában, a projektek kisebb aspektusainak kísérleti tesztelésével vagy felhasználói visszajelzésekkel. Az egyik leghatásosabb értékelési gyakorlat a rendszeres egyéni reflexió.

- Tanuljunk a kudarcból! Ne tekintsük végzetesnek, vagy olyannak, amit mindenáron el kell kerülni. Néha a legjobb megoldás lehet egy partnerség óvatos és szándékos befejezése. Kezeljük a kudarcot tanulási tapasztalatként: Mit lehetett volna másképp csinálni? Miért? Mely elemek voltak sikeresek? Érdemes volt új módon folytatni? Ezen elmélkedés célja nem az, hogy hibáztasson vagy bűntudatot keltsen. Ha tanulunk egy tapasztalatból, a kudarc ugródeszkává válik a sikerhez.

- Helyezzük előtérbe a kapcsolatot a partnerséggel szemben! A partnerség meghatározott, időhöz kötött projekt egy másik szervezettel. A kapcsolat viszont folyamatos. Ez nem igényli, hogy aktív, közös projektünk legyen. Ha egy sikertelen projekthez ragaszkodunk a partnerek közötti jóindulat és bizalom rovására, akkor nehéz újra együtt dolgozni. Ha megőrizzük a kapcsolatot, akkor a jövőben még lehetnek közös projektek. Kommunikáljunk világosan és együttérzően a projekt befejezéséről! Fejezzük ki a partnerünk és a munkája iránti folyamatos tiszteletünket! Tartsuk a kapcsolatot!

- A projekt befejezése után: Mit teszünk, ha vége az aktuális eseménynek? Hogyan tartsuk a kapcsolatot anélkül, hogy túl lelkesnek tűnnénk? Általában elég, ha röviden és időszakosan érintkezünk. E cikk szerzője, Audrey Barbakoff, a Co/Lab Capacity, LLC vezérigazgatója, könyvtáros kb. negyedévente vagy legalább évente néhányszor igyekszik személyesen kapcsolatba lépni a partnerekkel. Ha egy e-mail vagy egy hívás elakad, mert egy fontos kapcsolattartó elment, akkor keressünk meg új referenst. Barbakoff igyekszik rövid, releváns okot találni a kapcsolatfelvételre: pl. megosztani egy cikket, ami a munkájukról jutott eszébe, gratulálni egy mérföldkőhöz vagy tájékoztatni őket egy közelgő eseményről. Ha a kommunikáció alkalmi, rövid és a kapcsolattartó érdeklődési köréhez igazított, szívélyes, általában örömmel fogadják. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról