Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az időleges kudarc lehetőség, és a tanulás része - rovarhotel-történet Nagykanizsáról

A nagykanizsai Halis-könyvtár egyik legutóbbi zöld-projektje a tavaszi rovarhotel építése volt. (Korábban pl.: 177 mobillal az intézményi kategóriában az első helyen végeztek.)
A következő lépés volt a Jane Goodall Intézet környezetnevelési pályázata, aminek keretein belül az épület körül madárodúkat, itatókat, rovarhoteleket helyeztek el. Cél volt egyrészt - mondta Benke Dániel -, hogy a természet számára élhetőbb környezetet alakítsunk ki, másrészt az épület környékének szebbé, barátságosabbá tétele is fontos szempont volt. Fontos célként jelöltük meg, hogy a használóink vagy csak az épület előtt elsétáló emberek figyelmét felhívjuk a saját környezetünk fontosságára, lehetőségeire.
Az elkészült odúkat, rovarhoteleket az orosztonyi Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány készítette nekünk, tehát egy környékbeli civil egyesületet sikerült bevonnunk a munkába és sikerült azóta is jól működő kapcsolatot is kiépíteni. Az elkészült eszközöket a gyerekekkel együtt helyeztük ki, ami a környezeti nevelés szempontjából is fontos lépés volt.

A pályázat lejárta után sem adtuk fel a munkát. Az épület elé kihelyezett rovarhotelt többször tönkretették. Az állatoknak kihelyezett anyagokat kiszórták, a fadarabokat elvitték és még félig kis is rúgták a helyéről. Az első csalódottság után a "csak azért is" szemléletben állítottuk helyre a rovarhotelt. Otthon bambuszdarabokat vágtunk méretre és helyeztük a rovarhotelbe, kisebb fákba lyukakat fúrtunk és pótoltuk, majd egy csirkeháló segítségével ember biztosabbá tettük. Egy Facebook posztnak köszönhetően többen is a segítségüket ajánlották fel a helyreállítás során, például az egyik helyi tanár egy fém ismeretterjesztő táblát készített és elhelyezte a hotelen, mindezt teljesen önkéntesen, költségtérítés nélkül. Az összefogásban rejlő erő teljesen feldobott. Először nem értettem a tábla fontosságát, de rá kellett jönnöm, hogy ami nekem egyértelmű, hogy például mi is a rovarhotel, az nem biztos, hogy mindenkinek ilyen egyértelmű. Jó volt látni, ahogy apák a fiukkal vagy idős nénik megálltak és a kihelyezett táblát olvasták.

A következő nagy felismerés az volt, a terület viszonylagos sivársága miatt nem telepedett meg rovar. Ezért növénytelepítésére adtunk be pályázatot. Igen ám, de fogalmunk sem volt, hogy milyen növényeket is kellene telepítenünk. A város főkertészét hívtuk segítségül, aki megtervezte és az ültetás folyamatában is részt vett. Tehát városi összefogással egy kiskert jött létre az épület előtt. Ennek hatására költöztek is a rovarok. A fenntartás és a karbantartás sokszor komoly feladat a nyári időszakban. Az öntözés megoldása, gyomlálás mind magunk vállalt plusz feladatok.

Az épület előtt végzett munkák abban is segítenek, hogy a város lakói nem hagyományos könyvtári szerepben is lássanak minket. Arra is volt lehetőség, hogy járókelőkkel beszélgessek, akár kultúráról, könyvtárról, akár egyszerű hétköznapi témákról. Munkánk további elismerése, hogy idén májusban a Jane Goodall Intézet meghívott minket Veszprémbe, ahol bemutathattuk a könyvtári zöld programunkat és személyesen is találkozhattunk Jane Goodallal - mondta el a KIT-nek Benke Dániel.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról