Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az idősek használják legkevésbé az internetet

A cikk a svéd Internet Alapítványnak (Internetstiftelsen) a svéd lakosság internethasználatát bemutató jelentését vizsgálja, különös tekintettel az idős népesség internetezési szokásaira. Az adatfelvétel 2017-ben történt, melynek során több mint háromezer 11 éven felüli svéd állampolgár internethasználati szokásait vizsgálták részletesen, egy év alatt tizennyolc alkalommal kérve a résztvevőket különféle vizsgálatokban, felmérésekben való közreműködésre, amit egy általános statisztikai adatgyűjtés egészített ki közigazgatási és piaci szereplők bevonásával.
A becslések szerint a svédek mintegy 6%-a nem használ egyáltalán internetet, mégpedig nem azért, mert nem engedheti meg magának - ők maguk nem akarják használni a világhálót, mert nem tartják hasznosnak a saját szempontjukból. A legtöbb így válaszolónak megfelelő eszköze sincs, mivel teljesen hidegen hagyja a virtuális világ. Szinte senki sem hivatkozott arra, hogy az internet-hozzáférés drága lenne. A felmérés azt igazolta, hogy az internet használata erős összefüggést mutat az életkorral. Azoknak, akik ritkán vagy egyáltalán nem használnak internetet, több mint felét a 76 év feletti népesség teszi ki. A 75 év felettiek 60%-a nem él a világháló kínálta lehetőségekkel a közérdekű információk beszerzésekor, illetve nem használnak digitális személyazonosításhoz kötődő szolgáltatásokat sem. Ez igen veszélyes, mert így többek között sokkal nehezebben tudják befizetni a számláikat, s a nehézségeik a jövőben várhatóan egyre csak fokozódnak majd, ahogy egyre jobban előrehalad a társadalom digitalizálódása. (Napirendre került, hogy a választásokon való részvételnek is előfeltétele legyen az e-azonosító használata.) Egyelőre azonosították a problémát, de a megoldás még nem látszik: hiába rendszeres internethasználó a lakosság 90%-a, nagy kihívást jelent, hogy mi lesz a többiekkel.
A képet tovább árnyalja, hogy az internetet nem használó idősek között is felülreprezentáltak a vidéki, falusias térségben élő, alacsonyan képzett, csekély jövedelemmel bíró nyugdíjasok. Az életkor mellett tehát a társadalmi státusz is komoly tényező. (Az idősek használják legkevésbé az internetet; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról