Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az információ közösségesítése (hogyan szélesíthető az igénybevevők tábora?) (olvasóink szavazatára)

Alexandra Deschamps-Sonsino (magyarra fordítva:) Innováció-kultúra létrehozása: Tervezz optimális környezetet az új ötletek megvalósítására c. könyvében hasznos perspektívát kínál arra, hogy miként lehetnek a könyvtárak innovációs partnerek.

A szerző szerint az információs központok nagyobb, emberekből álló entitásokon belül léteznek. Ők idő- és figyelemhiányban szenvednek, és szeretnék lerövidíteni az informálódási útvonalukat. Erre az egyik legnépszerűbb mód a közösségi média használata - beleértve a nyilvános platformokat és a belső kommunikációra alkalmas alkalmazásokat, mint például a Microsoft Teams. Az információs szakemberek elkezdtek megjelenni ezeken a belső vállalati csatornákon, amely egy újabb út a siker felé a könyvtáraknak és információs szolgáltatásoknak.
A szakemberek jelenléte a közösségi médiában különösen fontos a digitális bennszülöttek számára, akik még eséllyel be sem tették a lábukat egy könyvtárba, és nem tudják, hogyan segíthetnék őket az információs szolgáltatások. Az információt még inkább közösségesíteni kell - azaz a használóknak a közösségi média felületein kell összetalálkozniuk vele -, amellett, hogy a hagyományos módszereket is alkalmazzuk.

A szerző szerint úgy lehet eredményesebben közösségesíteni az információforrásokat és információs központokat, hogy feltesszük a "Mit lehetne még tenni?" kérdést. A könyvtári kapcsolattartók proaktívan, rendszeresen érdeklődnek, hogy az egyes részlegeknek mire van szükségük, és / vagy szükség szerint összekapcsolják őket a megfelelő információs termékkel vagy új tartalmat hoznak létre. Ezután a könyvtárosok dolgoznak rajta, hogy az a munkafolyamat része legyen.
Ahogy az információforrások közösségesítésekor ajánlott feltenni a "Mit lehetne még tenni?" kérdést, úgy fel kell tennünk a "Mi történt?" kérdést is azután, hogy a közösség használatba veszi a könyvtár forrásait, tereit. A válaszok betekintést nyújthatnak abba, amit a használók valóban értékelnek. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról