Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az információtudomány érmének másik oldala az adattudomány

Mintha az érem két oldaláról lenne szó: az adattudomány a nagy mennyiségű adatok kezelésével, vizualizációjával és gondozásával foglalkozik, az információtudomány pedig a teljes információs lánc egyes tényezőit tanulmányozza. Az adat, az információ és a tudás egymáshoz szorosan kötődnek, ugyanakkor önálló elméleti keretek között írhatók le. Az információ az adatból származtatható, a tudás pedig az információból. Ezek között a keretek között kell elhelyezni az adattudományt is az információtudomány mellett. Az adattudománynak a jelenleginél nagyobb figyelemmel kell lennie az adatforrások heterogenitására az adatbányászat és -elemzés terén. Másfelől az adattudomány ez ideig az adatok mennyiségére fókuszált, a minőségi kérdések háttérbe szorultak. A heterogenitás kérdése, az adatminőség vizsgálatának elméleti alapjai, illetve az adatok minőségelvű válogatása és ellenőrzése mint gyakorlati tevékenység szintén olyan területek, ahol az információtudomány igen termékenyítő hatást gyakorolhat az adattudományra.
Az egész adattudományi ökoszisztémában kritikus szerepe van az adatkönyvtárosnak, aki a teljes adat-életciklust menedzseli. Voltaképpen tehát egyszerre kötődik az adat- és az információtudomány alapvető megközelítéseihez. Természetes fejlődési iránya ez a munkakör a kutatók adatmenedzselési igényeit kezelő és kiszolgáló tudományos könyvtárosi tevékenységeknek, melyek révén a könyvtárosok a kutatók egyenrangú társaivá válnak a tudásteremtésben. (Az adattudomány és az információtudomány összekapcsolása a könyvtár- és információtudományi képzőintézményekben; ref.: Németh M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról