Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az internetes linkek helyett a könyvek tartalomjegyzéke a nyerő?

Aggodalomra adhat okot a Chicagói Egyetem szociológusa, James Evans kutatása is. Ő 2008 júliusában, a Science című folyóiratban közzétett tanulmányában arra jutott, hogy az általa végignézett - 1945 és 2005 között publikált - 34 millió tudományos cikkben a hivatkozások száma az internet elterjedése után nemhogy nőtt volna, hanem folyamatosan csökkent, ráadásul ezek egyre kevésbé vonatkoztak korábbi munkákra. Vagyis a világháló szerepével kapcsolatos ígéretekre rácáfolva a nagyobb merítés a tudományos életben nem a vitákat, a sokszínűséget, hanem az egyhangúságot növelte, a régebbi eredmények, gondolatok pedig elfelejtődnek. Mindez nem független az internetes keresők működésétől, amelyek korántsem semlegesek, hanem a hatalmas mennyiségű információ kezelése során szűrik a találatokat, az újat és a népszerű(bbe)t részesítve előnyben. Evans szerint sokkal többre jutnának a kutatók, ha nem linkről linkre ugrálnának, hanem, mint régen, a könyvek tartalomjegyzékeiben, indexeiben keresgélnének, és látnák a szövegkörnyezetet is.

Nicholas Carrnek és másoknak egyébként nem azzal van bajuk, hogy a netezők túl gyorsan szerzik meg az információkat, hanem azzal, hogy a felületesség könnyen domináns gondolkodási formává válhat. Márpedig - vélekedik Maryanne Wolf, a Tufts Egyetem olvasás- és nyelvkutatója - az elmélyült olvasás elválaszthatatlan az elmélyült gondolkodástól. A kritikusok szerint az internetbizniszben utazó cégek éppenséggel ellenérdekeltek a koncentráltságban, hiszen ők azt szeretnék, hogy a szörfölés során minél több helyre jussanak el a netezők.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról