Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az iskolai könyvtárak nélkülözhetetlenek a tanuláshoz (olvasóink szavazatára)

Nem úri huncutság, hanem pótolhatatlan szolgáltatás a könyvtár az iskolában.
1991-ben 176 képzett könyvtáros dolgozott Philadelphia iskoláiban (az USA 5. legnagyobb iskolai kerülete) -- mára csak tizenegyen vannak, s közülük csak öt dolgozik a szakmájában.
Egy 2012-es kutatás szerint azok a tanulók, akik képzett könyvtárosok és jól kidolgozott könyvtárpedagógiai programok segítségével tanulhattak, mérhetően jobb eredményeket értek el az írás-olvasátudással, szövegértéssel kapcsolatos teszteken. Különösen igaz volt ez azokra a diákokra, akik valamilyen szempontból elmaradottságban éltek, legyen az etnikai, gazdasági hátrány vagy fogyatékosság.
Sokak szerint a könyvtár csak 'úri huncutság' az iskolákban s az internet egészében képes helyettesíteni azt. Ám ez olyan, mint a Webbeteget oldalt látogatni az orvos helyett. A könyvtárosok szerepe elengedhetetlen abban, hogy a hasznos és a kevésbé hasznos vagy haszontalan információt elválasszuk egymástól, hogy biztonsággal használjuk a világhálót -- és még sorolhatnánk. (Emellett az amerikai háztartások 46%-a anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak az otthoni internetet.)
Az iskolai könyvtár pótolhatatlanságát jól tudják a szülők is: 81%-uk állította, a könyvtárakban olyan információforrásokhoz és ismeretekhez jutnak hozzá a fiatalok, amelyekhez otthon lehetetlen volna hozzáférni.
Nem támogatni, megtagadni a könyvtári szolgáltatásokat tehát olyan volna, mintha mi magunk helyeznénk nehézségek, hátrányok közé a diákokat -- zárják soraikat Carol Heinsdorf és Debra Kachel, a cikk szerzői. (ref.: Kámán Veronika, Könyvtárostanárok Egyesülete)

Régebbi hírforrás(ok): 0123456 Kiforrott integrált könyvvtári szoftverhez juthat hozzá - ingyen 'Jó minőségű' iskolai könyvtáros is kell a gyereknek, nem csak Google link Az USA állami iskoláinak 90%-ában van könyvtár (jelentés az amerikai könyvtárakról) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról