Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

'Jó minőségű' iskolai könyvtáros is kell a gyereknek, nem csak Google

Talán emlékeznek a New York Times egy évvel ezelőtti cikkére, Stephanie Rosalia iskolai könyvtárosról (Hogyan legyünk sztárkönyvtárosok? -- a teljesítményt követheti az elismerés link Példájával illusztrálta, hogy a gyerekeknek hogyan érdemes az információkeresés legújabb eszközei segítségével izgalmas módon tanítani. A cikk nagy visszhangot keltett az USA-ban is, akár nálunk. Egy holland felmérés szerint sok diák a keresőbe tényleges kérdést ír be, nem képes értékelni a kapott válasz hitelességét. Az elit iskolákban a diákok tanulják az értő médiahasználatot a könyvtárosoktól, sok más helyen ugyanakkor pedig elbocsátják a könyvtárost. Így tehát növekszik a szakadék a diákok között. Azok között, akik hozzáférnek 'megfelelő minőségű' könyvtároshoz, és akik nem. Az előbbiek számára nem okoz gondot videómellékletet fűzni iskolai felvételijükhöz, a többiek a múltba ragadva szimplán Google-t használják. Mielőtt a döntéshozók mérlegelni kezdenék az iskolai könyvtárosok elbocsátását, jó, ha átgondolják: a 21. vagy a 19. század információs szintjén kívánják-e látni gyerekeiket? Tudják-e a közösségi alkalmazásokat használni, wikit készíteni, s ha a keresőmotor 105 millió találatot ad ki, meglelik-e benne a megfelelő öt választ? Miközben egyre összetettebbé válik az információs tájkép, érdemes-e éppen a képzett idegenvezetőtől megszabadulni? (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról