Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Az LMBTQI-barát könyvtárak útja

Előző lapszámunk "LMBTQI-barát könyvtárakat! Mi változik a FSZEK-ben?" link cikkében tévesen szerepelt a dátum. Helyesen tehát: 2016. februárjában volt a Háttér Társaság és a FSZEK közötti találkozó. - Köszönjük, hogy olvasóink felhívták figyelmünket a tévedésre. Egyúttal közreadjuk a Háttér Társaság további közleményét is:
- Az USA-ban a szexuális kisebbségek tagjai már a 70-es évektől szorgalmazták a közkönyvtárak szerzeményezési és szolgáltatási gyakorlatának alakítását. Azóta az LMBTQI tematikus könyvtárak, archívumok sokasága alakult a világ demokratikus államaiban és számos modellre akad példa. A civil szervezetek által működtetett LMBTQI gyűjteményektől kezdve (ilyen a Háttér Archívum is link a közkönyvtárak által befogadott LMBTQI archívumokig (pl. az amszterdami IHLIA-Homodok (link Több példát lehet találni arra, hogy a közkönyvtárak LMBTQI sarkokat, különgyűjteményeket stb. alakítanak ki a téma iránt érdeklődők számára.
A közkönyvtárak nyitottsága sokat jelent egyrészt az LMBTQI emberek elfogadásában, hiszen az emberek számára sokszor rejtve marad az LMBTQI kulturális örökség. Az LMBT Történeti Hónapok (link megszervezése is abból a felismerésből származott, hogy a történelemkönyvekben nem, vagy alig említődnek teljesen nyilvánvaló LMBTQI személyek, események. Másrészt az LMBTQI személyek számára is identitás-erősítő, ha könnyen hozzáférhetnek az őket érdeklő irodalmakhoz és ebben egy tájékozott és elfogadó könyvtáros tud a segítségükre lenni.
A Háttér Társaság - az LMBTQI könyvtárakról szóló magyar nyelvű szakirodalom híján kénytelen a külföldi forrásokra, az archívumi konferenciákon, tanulmányutakon és külföldi kapcsolatok révén szerzett tapasztalatokra hagyatkozni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról