Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az NKA a könyvtárakat bevonva tart fenn piacképtelen üzleti modelleket?

Manapság komoly sikernek számít, ha egy -- jellemzően 400-800 forint közötti összegért kínált -- irodalmi vagy társadalomtudományi havilap 600-800, netán ezer példányt el tud adni. S még ez is csalóka adat, hiszen a könyvtárakba kerülő folyóiratok egy részét az NKA fizeti ki, a szakmai kollégium pályázatán például az idén 300-350 bibliotéka részére szerez be folyóiratokat. Ez sokat elárul arról is, hogy kik férhetnek hozzá ezekhez a lapokhoz: az NKA-pénz csak a megyei és városi könyvtárak 'ellátására' elég, a kisvárosi, falusi vagy iskolai intézményekbe egy-két kivétellel nem járnak folyóiratok.
A takarékoskodás ellenére úgy kalkulálható, hogy egy ezer példányban megjelenő havi folyóirat évente átlagosan 15-25 millió forintba kerül. Ennek jó része -- különösen az irodalmi lapoknál -- az NKA-tól származik (lásd táblázatainkat). Így aztán nem csoda, hogy az állami forrásokért folyó küzdelem gyakran politikai színezetet kap, és az, hogy melyik lap mikor és mennyi pénzt kap, függ a pénzosztó testületek személyi összetételétől is (az NKA élére az Orbán-kormány által kinevezett Jankovics Marcell nemrég utalt is rá, hogy Réthelyi Miklós miniszter egy rendeletmódosítás után 'amennyiben úgy gondolja, az elődje által kinevezett kurátorok helyére kinevezheti a saját jelöltjeit').

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról