Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az olvasás nem növeli az intelligenciát, max. néhány kognitív funkciót javít

Bár az ambiciózus szülők alig várják, hogy utódjukat a lehető legkorábbi életkorban olvasni lássák, felmérések nem igazolják vissza az igyekezetet, legalábbis 7 és 8 évesek esetében. A Journal of Applied Developmental Psychology szaklapban közölt link kutatás szerint a vizsgált 7 és 8 éves korú gyerekek esetében az olvasás mennyisége nem volt jelentős hatással intelligenciájukra.
Öt évesek esetében azonban hatást mutattak ki bizonyos kognitív képességek esetében: az olvasás és a figyelemösszpontosítás valamint a térészlelés között találtak pozitív összefüggést. Szintén szignifikáns pozitív korreláció volt az olvasás és a memória / tanulás között, amennyiben az anya az átlag alatti szinten törődött a gyermekkel [vö.: szegény családok nagyobb rászorultsága - MG].
Ugyanazon kutatás azonban azt is mutatta: az olvasás és a számítógép-használat sokkal hasznosabbnak tevékenységnek tűnik, mint a tévénézés. A pszichológusok 381 finn és amerikai gyereket vizsgáltak. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ezért aggályos, ha a könyvtár (csak) az olvasást tartja a középpontban link Milyennek tartják az amerikaiak közkönyvtáraikat? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról