Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az olvasási készség és jövedelem összefüggése -- és kisebbrendűségi érzés

Götz Aly, német történész: A XIX. század elején [Németországban] felszabadult a jobbágyság, megszűntek a céhek, szabad lett az iparűzés. Megkezdődött a német ipari forradalom -- 30 évvel később, mint Angliában, de kétszer akkora sebességgel. Rövid idő alatt Németország lett az európai kontinens vezető ipari hatalma. A zsidók pedig -- gazdasági menekültként vagy a romániai, oroszországi pogromok elől -- tényleg szívesen jöttek. Wilhelm von Humboldt oktatási reformjai következtében kitűnő gimnáziumok és egyetemek működtek itt. Az oktatás alsó szintje viszont egyáltalán nem volt fejlett, az elemi iskolai képzés csak 1880-tól kezdett kialakulni. Akkortájt Berlinben a lakosság 80 százaléka még analfabéta volt. A zsidók viszont tudtak írni-olvasni, hiszen ők ősidők óta alfabetizáltak voltak. Így a századforduló idején számarányukhoz képest tízszer annyian tettek érettségit, mint a keresztények, ugyanennyiszer többen mentek egyetemre, jobb vizsgaeredményeket értek el, hamarabb szereztek diplomát. Ennek köszönhető, hogy a zsidó családoknak az első világháború előtti időkben ötször annyi jövedelmük volt, mint a keresztényeknek, és ötször annyi adót is fizettek.
HVG: Az írni-olvasni tudás a zsidóknál hagyományosan a héber nyelvhez és vallási szövegekhez kapcsolódott. Miként lehet, hogy az idegen környezetben is föltalálták magukat?
GA: A zsidók tudtak mit kezdeni a szabadsággal, amitől a keresztény többség félt. A zsidó vallás folyamatos szellemi torna: a szent könyvek tanulása és értelmezése egy életen át. A zsidóknál a rabbi azt jelenti, tanár, a vallás pedig megköveteli az absztrakciós képességet, amire a modern korban szükség van. Ilyen háttérrel könnyű megtanulni a befogadó ország nyelvét. A német családokban az volt az elterjedt nézet, hogy az olvasás tönkreteszi a szemet. Ezt még én is hallottam gyerekkoromban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról