Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Az önkiszolgáló kölcsönzés bevezetése -- növekedett a hatékonyság

A Washington Egyetem Egészségtudományi Könyvtára a nagy olvasói forgalom miatt és a kölcsönzési-tájékoztató pultot tehermentesítendő már hét éve bevezette az önkiszolgáló kölcsönzést (kezdetben a 3M cég rendszerét használták). Ezt a megoldást sokáig csak a legbátrabb olvasók vették igénybe. 2005-ben a vonalkódok és PIN kódok helyett áttértek a mágnescsíkos azonosító kártyákra. Az önkiszolgáló kölcsönzésre használt speciális, hordozható FlashScan munkaállomás szoftverével a szükséges jelentéseket is el lehet készíteni. A képernyőn a kölcsönzést és a biztonsági mágnescsík semlegesítését elmagyarázó videó látható. A rendszer nyugtát ad, feltüntetve a visszahozatali határidőket. Van hely a rendszerüzenetek és az egyes használóknak szóló üzenetek számára is. A hordozható munkaállomás a későbbiekben egy fiókkönyvtárba került, mivel néhány év után egy újabb rendszert vásároltak (márkája: allCirc). Ennek előnye elsősorban abban mutatkozik meg, hogy kompatibilis a könyvtárban használt integrált gépi rendszerrel, a biztonsági rendszerrel, és képes a kölcsönzésre kiválasztott legkülönbözőbb dokumentumok (pl. CD-k, DVD-k) kezelésére. A készüléket az információs pulthoz közel helyezték el, hogy a használók segítséget, és ha szükséges, akár részletesebb képzést kaphassanak. ... A könyvtárosok úgy látják, hogy az információs pult munkája hatékonyabb és magasabb színvonalú lett. - F: Az önkiszolgáló kölcsönzés bevezetésének története egy orvosi könyvtárban / ref.: Hegyközi I., In: Könyvtári Figyelő, 2008/3.

Régebbi hírforrás(ok): Manci: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról