Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az online katalógusok biztonságának minősége - felmérték

Az interneten elérhető adattömegben jelentős mennyiségű személyes és szenzitív adat található. A könyvtárak weboldalaikon és online katalógusaikban az elektronikus szolgáltatások biztosítása közben használóik személyes adatait is kezelik. Csak akkor élvezhetik használóik bizalmát, ha alkalmazásaikban és adattáraikban biztonságos környezetet, korszerű titkosítást nyújtanak. Az internetes böngészők ma már jelzik a weboldalak biztonságát, zöld színnel vagy a "biztonságos" jelzővel. A Google Chrome 68-as számú verziója (2018. 07. 24.) óta a HTTPS nélküli oldalakat "nem biztonságosnak" minősíti, így a használók azonnal látják a figyelmeztetést, hogy ilyen oldalakon ne közöljék adataikat.
Csehországban a Könyvtári Tanács már 2017 szeptemberében kiadta a HTTPS protokollra való áttérési ajánlást, ekkor azonban a 2153 online katalógusból csupán 43 használta ezt a fajta kódolást. A cikk szerzői 2018-ban automatikus módszerrel ismét tesztelték a könyvtárak katalógusait és szervereit, amihez az SSL Server Test ingyenes online eszközt használták (link ... A vizsgált katalógusokat "A"-tól "F"-ig, a kiválótól a nem megfelelőig osztályozó skálán értékelték.
A Mozilla Observatoryval folytatott vizsgálatok során egyik cseh online katalógus sem ért el "A" minősítést, "B+" minősítést is csupán egy könyvtár kapott. Összességében februárban 752, júniusban 751 könyvtár minősítése "F" volt, azaz nem megfelelő.
A nem túl megnyugtató eredményeknek számos oka lehet. A könyvtárak szerint sokszor beállítási problémát okozhat az is, ha a könyvtári rendszert egy cég szállítja, de a szervert a rendszergazda kezeli. A HTTPS protokollt nem használó könyvtáraknak sürgősen döntést kell hozniuk a biztonságos működésre való áttérés érdekében. A legfontosabb lépések a következőek: HTTPS alkalmazása ott, ahol eddig nem volt; a minősítés tesztelése az SSL Labs segítségével; a szükséges módosítások elvégzése; a szerverbeállítások tesztelése a Mozilla Observatoryval; végül a szükséges beállítások javítása. A könyvtárak adatbiztonsági kérdései rendkívül fontosak, ezért a későbbiekben a cseh online könyvtárak tesztelését újra és újra el kell végezni. (Megbízhatóság a digitális világban: átfogó felmérés a csehországi online könyvtári katalógusok biztonságának minőségi színvonaláról; ref.: Prókai M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról