Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az OSZK-ban digitalizálták az '56-os Héderváry-gyűjteményt

Befejeződött a Héderváry-gyűjtemény digitalizálása és feldolgozása: csaknem hetvenórányi, 1957-ben készült visszaemlékezés és vagy ötven ládányi írott anyag kutatható és a nyilvánosság számára hozzáférhető az Országos Széchényi Könyvtárban.
A Héderváry-gyűjtemény alighanem az egyik legtitokzatosabb és legizgalmasabb történelmi forrása az 1956-os forradalomnak.
Az ENSZ megbízta öt magas rangú hivatalnokát, hogy készítsen alapos jelentést, mi történt valójában 56 őszén Magyarországon. 1957 tavaszától New Yorkban, Rómában, Bécsben, Genfben és Londonban száztizenegy tanút hallgattak meg személyesen. A legkülönfélébb emberek álltak a bizottság elé, egykori hivatalnokok, a fegyveres harcok résztvevői, értelmiségiek, munkásemberek -- a diplomaták kifejezett célja volt, hogy lehetőség szerint minél többféle forrásból tájékozódjanak, minél árnyaltabb képet kapjanak az eseményekről. A gyűjtemény legértékesebb része az a hatvanöt hangfelvétel, amelyek többségükben magnószalagon maradtak fenn az utókor számára.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról