Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az új generációs katalógusok jellemzői és elterjedtségük

Az USA és Kanada 260 könyvtárában (ez kb. a könyvtárak 10%-a) ezért felmérést kezdeményeztek azt megállapítandó, hogy az egyes katalógusok mennyire 'új generációsak'. A felmérés az új generációs katalógusok jellemző vonásaiként a következőket határozta meg:
1. Egyetlen belépési pont az összes könyvtári dokumentumhoz (az analitikus tételekhez is). -- Ezt a vizsgált katalógusok 4%-a teljesítette, és 3% adott hozzáférést a cikkek teljes szövegéhez. A közös lekérdezés funkciója igen sokszor hiányzik.
2. Korszerű webes interfész - 50%.
3. 'Gazdagított' tartalom: borítóképek - 46%, ismertetések, tartalomjegyzék, kivonatok - 33%, címkék, címkefelhő - 12%, rangsorolás - 10%.
4. Fazettás navigálás (a találatok csoportosított megjelenítése, a keresés további szűkítéséhez) - 13% (ennek 83%-a a DT-knél -- DT = doscovery tool; felfedező eszköz).
5. Minden oldalon Google-szerű egyszerű keresőablak, linkkel az összetett kereséshez - 9%; több keresési lehetőség felajánlása, majd a későbbi képernyőkön ennek elhagyása - 76%.
6. Relevancia a kölcsönzési statisztikák és a többespéldányok figyelembevételével -- egyetlen online katalógus vagy DT sem nyújtotta ezt a lehetőséget.
7. Erre gondolt...? -- helyesírás ellenőrző: 33%, szöveges javaslat: 11%.
8. Javaslat/kapcsolódó anyagok -- egyetlen online katalógus vagy DT sem nyújtotta ezt a lehetőséget. 34%-nál szerepelt hiperlink a nevek, tárgyszavak és tárgyi kategóriák esetében, továbbvezetve a használót.
9. Használói vélemények, ismertetések - 14% engedi a használóknak, hogy tartalmat beírjanak a rekordba (11% tesz lehetővé címkézést, 7% ismertetést, 4% rangsorolást, 1% észrevételeket; összefoglaló beírását egy sem).
10. Hírek RSS-ben - 3%.
11. Integráció a közösségi hálózatok webhelyeivel (Twitter, Facebook, Delicious) - 8%.
12. Állandó linkek (PURL) - 23%. (ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról