Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Baby babble - így fejlesztik a legkisebbek nyelvét, működik! (1.) (olvasóink szavazatára)

Két könyvtáros felfedezte, hogy Västeros város (Svédország) hét nyilvános könyvtárának egyikében sem voltak egyévesnél fiatalabb gyermekeknek szóló tevékenységek, noha a kutatások szerint fontos, hogy minél korábban foglalkozzanak a nyelvi fejlődéssel. A kisgyermekek szókincse a nulláról építkezik, aminek kumulatív hatása van: minél több szót ismernek, annál könnyebben tanulnak meg új szavakat. Ezért jó, ha náluk korán beavatkoznak. Projektjük, a Baby babble (Bababeszéd) akciókutatáson alapult, azaz a gyakorlatra összpontosított. (Az ismertetett cikk az akciókutatás kapcsán az elmélet és a gyakorlat összekapcsolását, a kutatás ciklikus folyamatát, lépéseit is részletezi, könyveket ajánl. A KIT a projekt célját, főbb kihívásait és működését emeli ki. A Szerk.) A projekt célja:
1. Nyelvfejlesztési modell és módszer kidolgozása a legfiatalabb gyermekek és (a hozzájuk tartozó) felnőttek számára;
2. Mindezt a rendes (könyvtári) működés során, a meglévő költségvetésből(!) és a meglévő emberi erőforrásokkal lehessen megvalósítani.

A projekt megkezdése előtt a kihívásokat azonosították a könyvtárosok:
- Nem voltak mélyebb ismereteik a kisgyermekek nyelvi fejlődéséről. (Ezt képzéssel, önképzéssel pótolták - a cikkben könyvajánlások is vannak a kicsik nyelvfejlődéséről. A Szerk.)
- Nem érezték, hogy a célcsoportba tartozó felnőttek közül olyan sokan látogatják a könyvtáraikat. Célcsoportot a város társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos kerületeiből választották. A résztvevők közül többen még nem jártak könyvtárban és többen bizonytalanok voltak a hangos felolvasás értékében is. A találkozókat nem a könyvtárban, hanem az ún. nyitott óvodákban tartják, mert a kisgyermekes szülőknek ezek alkalmasabbak voltak. A Bababeszéd mindhárom kiválasztott helyszínen teltházas lett.
- Egy regionális projektből, a Kié a nyelv? címűből kértek és kaptak pénzt ajándékkönyvekre és kellékekre. Ajándékaik közül a legelső a Muuu, mondja a tehén ( link .) című könyv volt, mert a kisgyermekek nyelvtanulásának fontos része az ismétlés és a hangutánzó szavak. Mivel a kisgyermekek még nem látnak élesen, ezért világos, kontrasztos színekkel rendelkező képekre van szükségük. 9 hónapos korig a fekete-fehér és a piros, narancssárga és sárga színeket kedvelik. Olyan könyveket választottak, amelyeket szépen, ritmikusan lehet hangosan felolvasni. Bemutatták és elmagyarázták, hogy miért éppen ezek a legalkalmasabbak. (Folytatjuk!) (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról