Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Barabási Albert-László: A teljesítmény nem elég a sikerhez

A munkáltató szempontjából szinte mindegy, hogy az állásinterjúra behívott jelentkezők közül kit vesz fel, hiszen mindenkit azért hív be, mert megfelel a követelményeinek. Lehet, hogy néha tényleg jobban járna, ha kockadobással döntene. A munkavállalót ez persze nem vigasztalja, mégis arra kell gondolnia, ha megkapta a lehetőséget a személyes bemutatkozásra, az azt jelenti, hogy a teljesítménye a legjobbak között van. Nincs más dolga, mint újra és újra próbálkozni, előbb-utóbb siker lesz belőle.
A siker tulajdonképpen az alkalmasság és a múltbeli sikerek szorzata.
- A teljesítményorientált csapat például bonyolult, de jól meghatározott probléma megoldására alkalmas, mondjuk egy szoftver kifejlesztésére. Ebben az esetben nem zseniket kell összeválogatnunk, ugyanis az egyéni IQ nem fog számítani. Sokkal fontosabb a diverzitás, az egymásra figyelés, a horizontális szerveződés, és hogy legyen nő is a tagok között. Más a képlet
- sikerorientált csapatnál, amelynek feladata inkább az innováció. Ezekben általában egy ember végzi a munka oroszlánrészét, a többiek tulajdonképpen a keze alá dolgoznak, hogy annak az egynek a víziója megvalósuljon. Itt tehát éppen a jó vezetőképességnek van kiemelt szerepe.
A siker törvényei
1. A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok határozzák meg.
2. A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan.
3. Alkalmasság x korábbi siker = jövőbeni siker
4. Míg a csapat sikere a sokféleségben és az egyensúlyban rejlik, a babérokat mindig egyvalaki aratja le.
5. Ha kitartunk, a siker bármikor beüthet.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról