Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Baranyai mozgókönyvtár - ott, ahol még a kocsma is bezárt

A 28 éves Csobán László öt éve járja a környék aprófalvait a kamionnal. Ezalatt közel százezer kilométert tettek meg. A pécsi Csorba Győző Könyvtár a megye 301 településéből 283-at lát el könyvtári szolgáltatással, ebből 58 helyre jut el ez a könyvtárbusz-kamion, valamint a párja.
Sok olyan településen is megállnak, ahol szinte már semmilyen szolgáltatás nincs, van, ahol még a kocsma is bezárt, a helyi Volán is csak kétszer fordul egy nap. Amikor hidegebbre fordul az idő, nem mindig tudnak elindulni: az óriási jármű a rettenetes állapotban lévő országutakon szinte kormányozhatatlanná válik, ha a mezők felett kialakuló pára az útra fagy. Nem egyszerű leparkolni sem a girbegurba aszfalton. "Igyekszünk olyan helyeket kinézni, amelyek a települések központjában vannak, hogy az olvasók könnyen megtalálják. Ez nem mindig egyszerű, mert a könyvtárbusznak áramellátás kell. Ráadásul parabolán keresztül van internetünk, de a műholddal csak bizonyos szögekből tud az antenna kommunikálni" - ecseteli László.
Úgy látja, ez nem kifejezetten női munka, bár a lánykollégái is jól bírják a gyűrődést. "Igénybe veszi a szervezetet, sok zötykölődéssel jár. Az időjárást sem könnyű elviselni, télen nagyon hideg van a buszban, nyáron pedig elviselhetetlen a hőség? - magyarázza. Amikor arról kérdezzük, volt-e olyan élménye, ami sokkolta, azt válaszolja: a nyomor. "Az a nyomor, amit első utamkor például Gilvánfán láttam, megütött" - fűzi hozzá.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról