Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Barátokért és kávézni mennek az egyetemi könyvtárba -- A könyvtáros foglalkozzon a hozzáféréssel

A digitális hosszú távú archiválás rengeteg kihívást támaszt. A könyvtárak szerepe átalakult, az információnyújtás helyett a tudományos munkák összegyűjtésére kell koncentrálniuk. Tony Hey brit fizikus és informatikus a Southamptoni Egyetem professzora, s jelenleg a Microsoft külső kutatásokért felelős alelnöke. A szakember 2001 és 2005 között az e-science brit tudományos program igazgatója volt, majd tavaly év végén kiadta a könyvét, amelynek címe The fourth Paradigm -- Data-intensive scientific Discovery. 'Maga a negyedik paradigma elnevezés eredetileg Jim Graytől származik, aki kollégám volt a Microsoft Research cégnél és 2007-ben hunyt el. Ő ezzel a fogalommal jelölte a tudományos munka egy új fajtáját, amit adatintenzív kutatásnak is nevezünk. Ennek az a lényege, hogy a természet- és részben a humán tudományokban egyre gyakrabban van dolgunk a szenzorok és a számítógépek által előállított, majd feldolgozott adatokkal.'
'Meggyőződésem, hogy a közeljövőben jelentősen megváltozik a szak- és az egyetemi könyvtárak szerepe. A Southamptoni Egyetem professzoraként és dékánjaként észrevettem, hogy a hallgatóim, ha könyveket vagy tudományos publikációkat akarnak olvasni, csak nagyon ritkán keresik fel a könyvtárat. Ehelyett inkább azért mennek oda, hogy a barátaikkal találkozzanak, ott dolgozzanak, kávét igyanak és mert ott van WLAN-elérés. De szigorúan véve a dolgokat ezekhez a szolgáltatásokhoz nincsen szükség könyvtárra. A bibliotékáknak tehát az online keresők korában más feladatokat kell átvenniük, például a jelenleginél jobban kell foglalkozniuk a tudományos munkák összegyűjtésével és hozzáférhetővé tételével' -- hangsúlyozta a brit informatikus. (Büki Balázs ajánlásával)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról