Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Behorpad a könyvtárhasználók korfája - hogyan igazolható a könyvtári tevékenység?

... jelezte több közkönyvtáros. Ez - mondják félhomályos folyosók szögleteiben - többeknek gondot jelent a statisztika készítésénél. Mi történik, ha a tényleges helyzetet írják a statisztikai jelentésekbe? Pedig most akár tiszta vizet is lehet önteni a pohárba.
Czupi Gyula (Halis-könyvtár link ): Ha a forgalmat a kölcsönzött dokumentumok száma felől közelítjük, akkor az újranyitás első hónapjában 2019 azonos időszakához képest 50%-os a visszaesés. A nyitás utáni első héten ugyanez 40% körül volt. Hozzá kell tenni, hogy ebben a számban nem lehetnek benne a könyvtárat most a rendelkezések hatására gyakorlatilag nem látogató diákok. Ugyanakkor nem lehetetlen, hogy visszajön a tradicionális könyvtárhasználat. A könyvtárban tartózkodás igényéről nincs képünk, mert tudatosan 20 perces tartózkodásra kérik a könyvtárosaink a használókat.

Emellett kísérleteztek is a Halisban. Egy házfelügyelővel egyeztetve (a könyvtár megkapta az épületek bejáratainak kódját) szóróanyagot helyeztek ki az egyébként zárt lakótelepi lépcsőházakban a frissen felújított fiókkönyvtár link közelében. És a használók jöttek is. Adatok később várhatók.

Legnagyobb kérdés azonban a gyerekek ügye: a vírusidőszakban elmaradtak a könyvtárba "szoktató" órák, a könyvtári foglalkozások. Ha pedig a csökkenő korosztályi létszám mellett csökken a használó gyerekek aránya is, akkor a jövőt érezhetjük veszélyben. Feltehetően horpadás keletkezik a könyvtárhasználók korfáján. Ha ugyanis iskolába belépésükkor nem lettek könyvtárhasználókká a gyerekek, akkor ezt nehéz lesz pótolni - mondta Czupi Gyula a KIT-klubban.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról