Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Beszélgetés - hitelesség kapcsán II.

Folytatva a vándorgyűlésen a hitelesség kapcsán rendezett kötetlen beszélgetés ttp://link anyagát:
Németh Márton: a könyvtáros társpubikáló funkcióban is megjelenik a tudományos könyvtárak esetében, így a tájékoztatás hitelessége a publikációs piacon fontosabb tényezővé válik.
A webaratásnál a szolgáltató elvileg tud jogi hitelességet nyúltani: "ez a webes dokumentum ekkor és ekkor e webhelyen volt található, ilyen formában". Néhány európai országban már törekszenek is a webarchívumok arra, hogy hitelesítési funkciót is ellássanak.

Fehér Miklós: Arra a felvetésre, hogy a könyvtár működésének hiteles adatokon érdemes nyugodni: nem elég az, hogy van könyvtári statisztika, időnként mélyfúrásokat is kell végezni.

Németh Márton: A skandináv könyvtárosképzésben felkészítik a hallgatókat arra, hogyan akadályozzák meg, hogy a használó esetleg hiteltelenek érezze a tájékoztatást. A kultúraközvetítés önálló szakterületként jelenik meg. A felhasználók szolgálatán van a hangsúly, semmiképpen nem a kioktatásukon.
A New York Times olvasmányajánló listái széleskörű társadalmi hitelességnek örvendenek azzal együtt is, hogy a befogadó számára nyilvánvaló, hogy a NYT szerkesztőinek munkájába óhatatlanul beszűrődik a saját meggyőződésük, világképük. Az általuk követett szakmai irányvonal hitelesíti a tevékenységüket.

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. július 09.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=beszelgetes_-_hitelesseg_kapcsan_ii
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról