Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Beszélgető robotok a könyvtárakban -- türelmesek; felbátorítják a szégyenlős felhasználókat

Az alapinformációk (nyitvatartási idők, szabályzatok stb.), valamint meghatározott információforrások iránti érdeklődés teszi ki a csevegő és az azonnali üzenetküldő szoftverek útján beérkező kérdések zömét, ezért célszerű -- a könyvtárakat sújtó költségvetési megszorításokat is figyelembe véve -- a beszélgető robotok (más néven virtuális közvetítők) alkalmazása. Ezek a mesterséges intelligencián alapuló, felhasználóbarát alkalmazások az online használónak az önkiszolgálás lehetőségét biztosítják, és már számos üzleti és kormányzati alkalmazásban sikert arattak. A beszélgető robotok képesek arra, hogy a természetes nyelvi feldolgozás révén az ügyfelek széles köre számára testre szabott és helyes információ nyújtsanak.
A természetes nyelvi feldolgozásra felkészített beszélgető robotok lehetővé teszik, hogy a felhasználók úgy kérdezzenek, mintha emberi lényekkel állnának szemben. A beszélgető robotok ugyanakkor mindig türelmesek és udvariasak, nem zavarja őket a nagy forgalom, a goromba ügyfelek vagy az ismétlődő kérdések. Névtelenek, ami felbátorítja a szégyenlős felhasználókat és azokat, akik úgy gondolják, hogy butaságot kérdeznek. Mindezzel a tájékoztató szolgálatok marketingjét is jól szolgálják.
A szerzők több beszélgető robot főbb jelmezőit is bemutatják, kezdve az 1966-ban 'született' ELIZA pályafutásán keresztül egészen az olyan, ma is működő robotokig, mint az Emma (új nevén infoTabby link és a Pixel (link (Beszélgető robotok a könyvtárakban, ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról