Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Beszélgetősarokkal harcol a holland áruház az időskori magány ellen

A szupermarketekben [ahogyan a könyvtárakban is] egyre több a gép, egyre kevesebb emberi interakció. A főleg idősek körében erősödő elmagányosodás viszont ellentétes folyamatokat igényel. [A hagyományos, gépesíthető rutintevékenységek mellett közösségi funkciók erősítésére, kiépítésére van szükség - szerk.]
A holland Vlijnem település Jumbo szupermarketjében segítenek a magányos időseknek a Chatter Checkout és a különleges All Together Coffee Corner [mindenki együtt kávésarok] eszközeivel.
Az utóbbi keretében egy alapítvánnyal link együttműködve olyan teret hoztak létre, ahol idősek ingyenes kávé mellett találkozhatnak, cseveghetnek, és segítséget kérhetnek kisebb házimunkákhoz. Olyan találkozási pont létrehozása a cél, ahol az idősek találkozhatnak egymással és az alapítvány önkénteseivel.
A helyet a 94 éves Christien Smits és Hugo de Jonge miniszter nyitotta meg.
Az alapítvány helyi önkéntesekkel egy éve működik, és hatalmas sikert ért el. Összehozzák az önkénteseket és magányos időseket. Az önkéntesek segítenek vásárolni, kertet gondozni stb.
A Jumbo szupermarket a hely biztosításán túl is kezdeményezett: megalapította a feltehetően világelső "Chat Checkout"-ot. Ennek keretében azok az emberek, akik beszélgetni szeretnének, gyakorlatilag "intézményesített módon" veszik igénybe a "beszélgetős pénztár" pénztárosának idejét - és elbeszélgetnek.
Alexander van Weert - a kezdeményező - nagy elvárásokkal rendelkezik: "Rendszeresen meg fogjuk látogatni a Coffee Corner-t, hogy találkozhassunk azokkal, akik valamilyen támogatást igényelnek. Kapcsolatok alakulnak: Liesbeth Geveling támogató és önkéntes pl. hetente látogatja a 94 éves Christien Smits-et. (ref.: MG) Videó: link .
- Már egy beszélgetőtárs is rengeteget tud javítani az életminőségen: ebben tudnak segíteni az önkéntesek, akik rendszeresen látogatnak magányos, elszigetelt időseket
- mondta el az Idősek Barátai Program vezetője, és kiemelte, hogy elsősorban ezt a tevékenységet végzik az önkéntesek: társaságot nyújtanak aszerint, mire van az idősnek szüksége. Ez lehet egyszerű beszélgetés, felolvasás, közös kertészkedés, társasjátékozás is. Viszont sokaknak a közös séta is nagy segítség, mert fizikálisan nincsenek olyan állapotban, hogy egyedül ki merjenek menni az utcára, így ha csak valaki annyit megtesz, hogy elkíséri őket, már rengeteget tud javítani a közérzeten, életminőségen, mert rögtön nem olyan elszigeteltek. Sokan hónapokig vannak a négy fal között, mert a családjuk messze él, a szociális gondozónak pedig nincs ideje sétálni menni az idősekkel. (Pénzcentrum)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról