Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Beszélnünk kell a könyvtárak alulfinanszírozásának hatásáról (IFLA) (olvasóink szavazatára)

A könyvtáros érdekképviseletek gyakran a könyvtárak megtérülését igyekeznek bemutatni a befektetések terén. Bemutatjuk, hogy az állam és a támogatók által adott pénznél a könyvtárak szolgáltatásának értéke nagyobb. Ezzel a kormányok döntését segítjük, ha a könyvtár felújítását, bővítését tervezik. Kevesebbszer beszélünk viszont arról, hogy mi lenne könyvtárak nélkül. Mi lenne a tétlenségünk ára. Milyen károkat okozna a könyvtárak hiánya a társadalmi, gazdasági, kulturális célok elérésében? A következő években a kormányok megszorító csomagokra, a költségek átcsoportosítására kényszerülnek, ezért fontos a könyvtárak szerepének hangsúlyozása. Meg kell mutatni, hogy a könyvtári személyzet és szolgáltatások leépítése nem az "egyszerű megoldás" kategóriába tartozik. Néhány érv, hogy miért hiányoznának a könyvtárak:
- Az olvasási magabiztosságot fokozó programok költségcsökkentő hatással is bírhatnak. A könyvtárak nélkül az emberek kevésbé hajlandók olvasni. Csökkenne a könyvek iránti kereslet, és az információk általános megértése is. Ezzel az egyéneket is megfosztanánk lehetőségektől. A közösségek pedig bekapcsolódni képes tagokat vesztenének. Azzal pedig a gazdaság is veszít, ha az emberek nem tudják kiaknázni a lehetőségeiket, akár a könyvek vásárlásával.
- Érv lehet a helyi közösségi csoportok befogadására alkalmas tér. A személyes vagy kereskedelmi egységekkel kapcsolatos terek egyesek kizárását vonhatják magukkal, míg a könyvtár mindenkit be tud fogadni. A kizárás negatív hatással lenne a közösségi kohézióra és a polgári szerepvállalásra.
- A könyvtárakkal együtt a széleskörű internethozzáférés is csökkenne. Lennének olyanok, akik így nem jutnának internethez, csökkennének a lehetőségeik és a digitális készségek. Nem tudnának hozzájutni az Ügyfélkapuhoz, álláskínálathoz, és általában az információkhoz.
A lista tovább bővíthető, például a közösségek kérdőíves megkérdezésével, hogy miért hiányozna a könyvtár. Ne kiáltsunk farkast és ne tűnjünk túlzottan negatívnak, de azért készüljünk fel a könyvtári finanszírozás csökkentése elleni érvekkel. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról