Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bezárták a Könyvtár- és Információtudomány szak könyvtárát -- beépültek

A négy ok, amely a kihelyezett könyvtárosság kialakulásához vezetett: igény a használók szakirodalmi forrásokkal való ellátottságának javítására, az oktatási tevékenység környezeti változásai, az anyagi források csökkenése és az új könyvtári modelleket célzó innováció és kísérletezés. Illinoisban például régóta hagyományosan jó a dokumentumellátás. Mára a hallgatók és a munkatársak kéréseiket online intézhetik, a kért dokumentumot saját campusukból, vagy az állam 76 CARLI (Consortium of Academic and Research Libraries in Illinois) könyvtárának bármelyikéből megkaphatják, az IDEALS (Illinois Digital Environment for Access to Learning and Scholarship) digitális repozitórium pedig saját kutatási dokumentációjuk tárolásához ad helyet. A digitális állományok kialakulásával a fizikai megkötöttség nem gátolja a könyvtárosokat, így Illinoisban, ahol a használók legnagyobb része már digitális környezetben dolgozik, bezárták a Könyvtár- és Információtudomány szak könyvtárát, könyvtárosa pedig beépült a képzésbe. Az anyagi források csökkenése is az új szolgáltatási modell, a kihelyezett könyvtárosság irányába hat, hiszen a könyvtárosnak így csak egy íróasztalra és egy számítógépre van szüksége. ...
Érdekes lesz figyelni a kihelyezett könyvtárosság sorsának alakulását. A szerző szerint a betöltendő helyek száma véges, nem lehet minden tanszéknek saját kihelyezett könyvtárosa, és egyébként is: valakinek a könyvtárban is kell maradnia! (ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról